El dissabte passat vam fer un dinar a casa amb el amics per celebrar l'aniversari d'Àlex. Sempre que ens juntem per dinar solem fer paella o una barbacoa però a Àlex li agrada molt la fideuà i ,ja que era el seu dia, em vaig animar a fer-la per a 16 amics. Jo sempre la faig per a dos persones i mai l'havia fet per tanta gent però si es posen bons ingredients i el caldo té bon sabor, la fideuà no té cap secret.
Ingredients: (16 persones)
- 3 cebes
- 5 dents d'all
- 1 kg de morralla
- 1 os de rap
- 3 o 4 trossos de mero (amb os)
- 3 filets d'emperador
- 2 sépies grans ( 4 mitjanes)
- 1 kg de anelles de calamar
- 8 gots de fideus per a fideuà (o 16 cassets)
- 32 gambes
- 1 kg de clòtxines
- 400 gr de tomaca triturada
- 2 gots d'oli d'oliva
- jolivert
- pebre en gra
- sal
- 2 o 3 sobres de colorant alimentari
Preparació:
Abans de començar a fer la fideuà s'han de deixar preparats tots els ingredients i el més important és fer un bon caldo de peix. En una olla ben gran es posa la morralla, l'os de rap, els ossos de mero, un ceba partida per la meitat, un grapat de pebre en gra, un grapat de jolivert i sal, es tapa i es deixa coure a foc baix 1 o 2 hores. Per a fer la fideuà sempre s'ha de posar el doble de caldo que de fideus, per tant quan es pose l'aigua per al caldo s'ha de posar un poc més. Mentres es fa el caldo, es netegen les clòtxines i es tallen les sépies, els anells de calamar, els emperadors i els trossos de mero a trossets i es reserva en la nevera.
Quan el caldo estiga a punt, es piquen dos cebes i les dents d'all i ja tindrem tots els ingredients per a començar a fer la fideuà.
Es posa l'oli en la paella i s'encen , sols per la part del mig per fer el sofregit. Primer, es sofrigen un poc les gambes amb un poc de sal per a que l'oli agafe el seu sabor (2 o 3 minuts). Es trauen les gambes i es reserven. Després s'afigen les cebes i l'all picat amb un poc de sal i es sofrig uns minuts a foc mig. S'afig la tomaca triturada, i passats uns minuts s'afig la sèpia, els calamars i el peix trossejat. Es remou tot i es deixa coure, sense parar de remoure, fins que el peix estiga cuit i la tomaca ben fregida. Després s'afigen els fideus per a sofregir-los un poc amb la resta d'ingredients i de seguida el caldo de peix colat (el doble que de fideus). Es posen dos o tres sobrets de colorant, es remou tot per a que tots els ingredients queden ben repartits per al paella, s'incorporen les clòtxines i les gambes i es puja el foc (i s'encen per tots els costats). Es rectifica de sal i es deixa coure aproximadament 15 minuts o fins que ja no quede caldo. Finalment es deixa uns minuts tapat amb paper d'alumini o paper de periòdic abans de servir (però no massa). Després de la fideuà ens vam menjar un pastís de xocolate que sempre faig per als aniversaris (ja posaré la recepta pròximament). Ací teniu la foto d'Àlex bufant les veles del pastís (falta algun numeret més...)
***
El sábado pasado hicimos una comida en casa con los amigos para celebrar el cumpleaños de Alex. Siempre que nos juntamos para comer solemos hacer paella o una barbacoa pero a Alex le gusta mucho la fideuá y, ya que era su día, me animé a hacerla para 16 amigos. Yo siempre la hago para dos personas y nunca lo había hecho para tanta gente pero si se ponen buenos ingredientes y el caldo tiene buen sabor, la fideuá no tiene ningún secreto.
Ingredientes: (16 personas)
- 3 cebollas
- 5 dientes de ajo
- 1 kg de morralla
- 1 hueso de rape
- 3 o 4 trozos de mero (con hueso)
- 3 filetes de emperador
- 2 sepias grandes (4 medianas)
- 1 kg de anillas de calamar
- 8 vasos de fideos para fideuá (o 16 casetes)
- 32 gambas
- 1 kg de mejillones
- 400 gr de tomate triturado
- 2 vasos de aceite de oliva
- Perejil
- Pimienta en grano
- Sal
- 2 o 3 sobres de colorante alimentario
Preparación:
Antes de empezar a hacer la fideuá se deben dejar preparados todos los ingredientes y lo más importante es hacer un buen caldo de pescado. En una olla bien grande se pone la morralla, el hueso de rape, los huesos de mero, un cebolla partida por la mitad, un puñado de pimienta en grano, un puñado de perejil y sal, se tapa y se deja cocer a fuego bajo 1 o 2 horas. Para hacer la fideuá siempre se tiene que poner el doble de caldo que de fideos, por lo tanto cuando se ponga el agua para el caldo se debe poner un poco más. Mientras se hace el caldo, se limpian los mejillones y se cortan las sepias, los anillos de calamar, los emperadores y los trozos de mero en trocitos y se reserva en la nevera.
Cuando el caldo esté a punto, se pican dos cebollas y los dientes de ajo y ya tendremos todos los ingredientes para empezar a hacer la fideuá.
Se pone el aceite en la sartén y se enciende, sólo por la parte del medio para hacer el sofrito. Primero, se sofríen un poco las gambas con un poco de sal para que el aceite tome su sabor (2 o 3 minutos). Se sacan las gambas y se reservan. Después se añaden las cebollas y el ajo picado con un poco de sal y se sofríe unos minutos a fuego medio. Se añade el tomate triturado, y pasados unos minutos se añade la sepia, los calamares y el pescado troceado. Se remueve todo y se deja cocer, sin parar de remover, hasta que el pescado esté hecho y el tomate bien frito. Después se añaden los fideos para sofreírlos un poco con el resto de ingredientes y enseguida el caldo de pescado colado (el doble que de fideos). Se ponen dos o tres sobres de colorante, se remueve todo para que todos los ingredientes quedan bien repartidos por el sartén, se incorporan los mejillones y las gambas y se sube el fuego (y se enciendo por todos los lados). Se rectifica de sal y se deja cocer aproximadamente 15 minutos o hasta que ya no quede caldo. Finalmente se deja unos minutos tapado con papel de aluminio o papel de periódico antes de servir (pero no demasiado). Tras la fideuá nos comimos un pastel de chocolate que siempre hago para los cumpleaños (ya pondré la receta próximamente). Aquí tenéis la foto de Alex soplando las velas del pastel (falta algún numerito más ...)
BON APPÉTIT
Ala que booo, ei redéu Marisa! El diumenge també vaig dinar fideuà i la veritat que és dels plats més exquisits de la gastronomía valenciana.
ResponEliminaYo no soy mucho de vidria pero te ha quedado impresionante.
ResponEliminaMolt bona!! laura t'ho vas perdre per boba!!jajaja
ResponEliminasi es que qui té gràcia li dona igual fer-la per a 2 que per a 16..
Mare meva!!! No et deixes res. Tant les receptes de gourmet, les noves innovacions com les receptes tradicionals de tota la vida pareixen un joc de xiquets fetes per tú. Sincerament jo encara no he aconseguit que els fideus no m'isquen massa cuits i la pinta i els ingredients que poses em fan...... quina envetja!!!!
ResponEliminaPer cert, felicitats Alex!!!!!
ResponEliminaComo me gusta esa paellera........ me encanta!!!
ResponEliminaMe apunto la receta, que aunque en casa tenemos la propia, nunca está de más probar una nueva...
Besos
Que fideua mes bona, Estas feta una artista, els teus amics estarán molt contents.
ResponEliminaTinc molts problemes per poder comentarte els esteus plats. per-ho entre en el blog tots el dies a vore quin plat has fet .
Besets