divendres, 29 d’abril de 2011

BOEUF BOURGUIGNON DE JULIA CHILD

El dia que va arribar a les meues mans el llibre de cuina francesa de Julia Child el primer que vaig fer va ser marcar la pàgina on apareixia la recepta de Boeuf Bourguignon, perquè aquesta era la primera recepta que volia fer del llibre. 
No és una recepta complicada, però com se li ha de dedicar prou temps, quelcom del que a vegades manque, encara no l'havia fet i tampoc ha sigut la primera. 
Tanmateix, farà cosa d'un mes, vaig descobrir el bloc Film&Food, un bloc que barreja cuina i cinema i en el que proposen reptes. El repte del mes d'abril era fer una recepta que apareguera a la pel·lícula Julie&Julia i,com que jo vaig descobrir el llibre de Julia Child gràcies a aquesta pel·lícula, vaig trobar el moment idoni per preparar el Boeuf Bourguignon, un plat amb certa rellevància a la pel·lícula. 

 
El vaig preparar ahir per dinar i el resultat va ser fantàstic, una recepta per a repetir segur!

Ingredients (6 persones)

- 170 gr de cansalada
- 1'5 kg de carn de vedella per guisar (tallada a cubs)
- 1 carlota
- 1 ceba
- 2 o 3 gots de vi negre
- 2 gots de caldo de carn
- 1 cullerada de puré de tomaca
- 2 dents d’all
- 2 cullerades de farina
- ½ culleradeta de timonet
- 1 full de llorer
- 18 cebes menudes franceses
- 450 gr de xampinyons
- mantega
- oli
- sal i pebre

Preparació:

Per a fer una bona preparació d’aquest plat es convenient utilitzar una olla de ferro forjat com les de la Creuset. Com aquestes olles son molt cares, jo em vaig comprar la meua olla a l’Ikea a molt bon preu, i qualsevol guisat o sopa ix meravellós. També es pot utilitzar qualsevol cassola o recipient que es puga utilitzar tant al foguer com al forn.

Es comença llevant la corfa de la cansalada i es talla la cansalada a trossets. En una altra olla es bull la cansalada i la corfa durant 10 minuts, es cola i es seca. Mentres, es precalfa el forn a 180º.

En la cassola de ferro, amb una cullerada d’oli, es sofrig la cansalada a foc moderat durant 2 minuts i es retira a un plat. En aquest oli es cuinarà la carn.

Amb paper de cuina es seca un poc la carn de vedella trossejada i es sofrig amb l’oli del bacon poc a poc, sense posar tota la carn al mateix temps. Quan la carn ja estiga un poc daurada es retira al plat del bacon.

En el mateix oli, si en fa falta s’afig un poc més, es sofrigen la carlota, tallada a rodanxes, i la ceba picada.
Quan la verdura estiga un poc daurada s’incorpora la carn amb la cansalada a la cassola, s’assaona amb sal i pebre i es remou. Després s’afig la farina, es remou bé i s’introduix la cassola sense tapa al forn durant 4 minuts. Passat aquest temps es remou una altra vegada i es deixa 4 minuts més al forn. Es trau la cassola del forn i es baixa la temperatura a 160º.

Es torna la cassola al foguer i s’incorpora el vi i el caldo fins que la carn quede tota coberta. També s’afig el puré de tomaca, les dents d’all esclafades, el timonet i el full de llorer fet a trossets. Es remou tot bé i es porta a ebullició. Quan el guisat bulla s’apaga el foc, es tapa la cassola i s’introduix al forn durant 2 hores i mitja a 160º.

Mentres la carn està fent-se al forn, es prepararan la resta de verdures que més tard s’incorporaran al guisat.
Primer, es pelen les cebes menudes i es cuinen senceres. En una paella es calfen dos cullerades grans de mantega i una poc d’oli. Quan la mantega estiga desteta s’afigen les cebes menudes i es sofrigen donant-los voltes durant 10 minuts a foc baix, fins que estiguen daurades. Després s’incorpora mig got de vi negre o caldo, un full de llorer, un poc de timonet i jolivert, es tapa i es deixa coure al menys mitja hora.
Mentres, es renten el xampinyons es tallen en sis cadasqun (o com més agrade) i es sofrigen amb una cullerada de mantega i un poc d’oli. Quan els xampinyons i les cebes estiguen fetes es reserven per a quan el guisat estiga a punt.

Passat el temps de cocció (2hores i mitja- 3 hores) i la carn estiga tendra es trau del forn i s’aboca el contingut de la cassola en un colador damunt d’una altra cassola, on romandrà el caldo. En la cassola de ferro es posa la carn amb la cansalada i s’afigen les cebetes confitades i els xampinyons, fora del foc. Mentres, es posa l’olla del caldo a foc fort per a que reduïsca un poc i es puga desgreixar amb una cullera el caldo. Després de 2 o 3 minuts, i de tastar el caldo per si estigar dolç, s’afig el caldo a la cassola on està la carn amb les verdures, es remou tot bé i es deixa coure 2 o 3 minuts més a foc baix.

El boeuf bourguignon ja està a punt! Per a acompanyar aquest plat li pot anar bé unes creïlles bullides, arròs blanc o unes verdures. Jo el vaig servir amb puré de creïlles i una ensalada verda. Deliciós!BON APPÉTIT

                                                             ***

El día que llegó a mis manos el libro de cocina francesa de Julia Child lo primero que hice fue marcar la página donde aparecía la receta de Boeuf Bourguignon, porque esa era la primera receta que quería hacer del libro. 
No es una receta complicada, pero como se le debe dedicar tiempo suficiente, algo de lo que a veces carezco, aún no lo había hecho y tampoco ha sido la primera. 
Sin embargo, hará cosa de un mes, descubrí el blog Film&Food, un blog que mezcla cocina y cine y en el que proponen retos. El reto del mes de abril era hacer una receta que apareciera en la película Julie & Julia y, como yo descubrí el libro de Julia Child gracias a esta película, encontré el momento idóneo para preparar el Boeuf Bourguignon, un plato con cierta relevancia en la película. 

 
Lo preparé ayer para comer y el resultado fue fantástico, una receta para repetir seguro!

Ingredientes (6 personas)

- 170 gr de tocino
- 1'5 kg de carne de ternera para guisar (cortada en cubos)
- 1 zanahoria
- 1 cebolla
- 2 o 3 vasos de vino tinto
- 2 vasos de caldo de carne
- 1 cucharada de puré de tomate
- 2 dientes de ajo
- 2 cucharadas de harina
- ½ cucharadita de tomillo
- 1 hoja de laurel
- 18 cebollas pequeñas francesas
- 450 gr de champiñones
- Mantequilla
- Aceite
- Sal y pimienta

Preparación:

Para hacer una buena preparación de este plato es conveniente utilizar una olla de hierro forjado como las de la Creuset. Como estas ollas son muy caras, yo me compré mi olla en el Ikea a muy buen precio, y cualquier guiso o sopa sale maravilloso. También se puede utilizar cualquier cazuela o recipiente que se pueda usar tanto en el fogón como en el horno.

Se empieza quitando la corteza del tocino y se corta el tocino en trocitos. En otra olla se hierve el tocino y la corteza durante 10 minutos, se cuela y se seca. Mientras, se calienta el horno a 180 º.

En la cazuela de hierro, con una cucharada de aceite, se sofríe el tocino a fuego moderado durante 2 minutos y se retira a un plato. En este aceite se cocinará la carne.

Con papel de cocina se seca un poco la carne de ternera troceada y se sofríe con el aceite del bacon poco a poco, sin poner toda la carne al mismo tiempo. Cuando la carne ya esté un poco dorada se retira al plato del bacon.

En el mismo aceite, si hace falta se añade un poco más, se sofríen la zanahoria, cortada en rodajas, y la cebolla picada.
Cuando la verdura esté un poco dorada se incorpora la carne con el tocino a la cazuela, se sazona con sal y pimienta y se remueve. Después se añade la harina, se remueve bien y se introduce la cazuela sin tapa en el horno durante 4 minutos. Pasado este tiempo se remueve otra vez y se deja 4 minutos más al horno. Se saca la cazuela del horno y se baja la temperatura a 160 º.

Se vuelve la cazuela al fogón y se incorpora el vino y el caldo hasta que la carne quede toda cubierta. También se añade el puré de tomate, los dientes de ajo aplastadas, el tomillo y la hoja de laurel hecho a trocitos. Se remueve todo bien y se lleva a ebullición. Cuando el guiso hierva se apaga el fuego, se tapa la cazuela y se introduce en el horno durante 2 horas y media a 160 º.

Mientras la carne está haciéndose en el horno, se prepararán el resto de verduras que más tarde se incorporarán al guiso.
Primero, se pelan las cebollas pequeñas y se cocinan enteras. En una sartén se calientan dos cucharadas grandes de mantequilla y una poco de aceite. Cuando la mantequilla esté deshecha se añaden las cebollas pequeñas y se sofríen dándoles vueltas durante 10 minutos a fuego lento, hasta que estén doradas. Después se incorpora medio vaso de vino tinto o caldo, una hoja de laurel, un poco de tomillo y perejil, se tapa y se deja cocer al menos media hora.
Mientras, se lavan el champiñones se cortan en seis cada uno (o como más guste) y se sofríen con una cucharada de mantequilla y un poco de aceite. Cuando los champiñones y las cebollas estén hechas se reservan para cuando el guiso esté a punto.

Pasado el tiempo de cocción (2 horas y media-3 horas) y la carne esté tierna se saca del horno y se vierte el contenido de la cazuela en un colador sobre otra cazuela, donde permanecerá el caldo. En la cazuela de hierro se pone la carne con el tocino y se añaden las cebollitas confitadas y los champiñones, fuera del fuego. Mientras, se pone la olla del caldo a fuego fuerte para que reduzca un poco y se pueda desgrasar con una cuchara el caldo. Después de 2 o 3 minutos, y de probar el caldo por si estuviera dulce, se añade el caldo a la cazuela donde está la carne con las verduras, se remueve todo bien y se deja cocer 2 o 3 minutos más a fuego bajo.

El boeuf bourguignon ya está a punto! Para acompañar este plato le puede ir bien unas patatas hervidas, arroz blanco o unas verduras. Yo lo serví con puré de patatas y una ensalada verde. ¡Delicioso!

BON APPÉTIT


6 comentaris:

 1. Madre mia qué cosa tan rica!!! Con una barra de pan y una copa de vino y feliz. Besos

  ResponElimina
 2. Tot un clàssic que com has pogut veure va ser de les més sol.licitades pels nostres repte i que ha fet l'Alba! t'ha quedat deliciós! té un aspecte exquisit
  Moltes gràcies per participar!
  Un petonàs!

  ResponElimina
 3. Madreeee que guisote más rico, como dicen por ahí, con un buen trozo de pan...mmmmmm

  besitos

  ResponElimina
 4. Es veu molt apetitós. No sé com t'ho fas per a seguir sorprendrem sempre amb receptes tan originals, bones i diferents. gràsies

  ResponElimina
 5. Es fantastic mesclar cine amb menjar.M'entra gana tant de vore la pel.licula com de saborejar eixe plat tan sabros.Besets

  ResponElimina