dijous, 22 d’agost del 2013

ENSALADA D'INSPIRACIÓ TURCA

Merhaba!!
Després de passar una setmana a Turquia, hola, és de les poques paraules que sé dir en turc juntament amb kebab, dürum, köfte, ayran, baklava, limonata... tot vocabulari relacionat amb el menjar! (com no...)

Vistes d'Estambul des del Bósforo

 Tot i que no he aprés massa la llengua, per a mi ha sigut un viatge molt enriquidor. Durant els set dies que hem estat allí  hem aprés molt de la cultura del pais, ens hem deixat impregnar per la història, present en cada racó d'Istanbul, hem tastat els millors kebabs a la brasa, hem vist com es feia de nit des d'un vaixell pel Bósforo, hem admirat els espectaculars paissatges de la Capadòcia i hem compartit l'experiència amb gent meravellosa. De fet, si voleu conèixer un poc més d'aquestos llocs, vos recomane que passeu pel bloc Frikipiedras, on Ignacio, un dels amics que hem fet en aquest viatge, vos explicarà millor que jo, i amb informació d'allò més interessant, algunes de les meravelles turques.

A les Xemeneies de fades a la Capadòcia
 I mentre uns es fixen en les pedres, jo faig la meua particular investigació culinària. La cuina turca ha estat  influenciada per totes les cultures que han habitat les seues terres i el resultat és una cuina molt mediterrània, amb influencies àrabs molt semblant a la grega. Ingredients com la tomaca, el formatge, el jolivert, la menta , la mèl o els pistatxos estan presents en la majoria dels seus plats. Ingredients tan nostres, presents també en la nostra gastronomia, que et feien sentir com a casa. Tanmateix, també he descobert nous ingredients i plats dels que no havia sentit parlar mai. És el cas dels Manti, uns saquets menuts de pasta farcits de carn amb espècies, que acompanyaven tot els nostres sopars a la Capadocia. Segons he llegit, els caballers turcs solien enportar-se aquesta pasta seca per poder cuinar-la en qualsevols lloc.

Manti




Jo no sóc cap caballer turc però també m'agrada emportar-me productes de tot arreu a casa, així que vaig comprar un paquet de Manti secs i unes quantes espècies que he incluòs en la recepta de hui. Aquesta ensalada és perfecta per a l'estiu, molt refrescant, saludable i fàcil de fer, amb ingredients de temporada i inspiració turca.








Ingredients: (2 persones)
- 1 cogombre
- 2 tomaques
- 1 pebrera italiana
- 1 manoll de jolivert
- 1 ceba tendra menuda
- formatge feta al gust
- 100 gr de Manti (o qualsevol tipus de pasta)
- espècies turques per a ensalada (menta seca, tomaca seca en pols, vitet en pols i safrà turc entre altres...)
- oli d'oliva
- 1 llimona

Espècies per a ensalada turques
Preparació:
Primer, es prepara la pasta per a donar-li temps a que es refrede. En una cassola amb abundant aigua amb sal es bull la pasta durant 20 minuts (depenent de la pasta).
Es pelen les tomaques, es lleven les llavors i es tallen a trossets. Després es pela el cogombre i es talla a trossets del mateix tamany que les tomaques. La ceba es talla "en juliana" molt fina. Es llava el jolivert, es seca amb paper de cuina i es piquen un poc les fulles i es tiren les branques. Es talla el formatge feta a cubs i es barregen en un bol tots els ingredients. Quan la pasta estiga freda (es poc refredar amb un poc d'aigua) es barreja amb la resta d'ingredients i s'assaona la ensalada amb un poc d'espècies turques, un raig d'oli d'oliva i un poc de suc de llimona.


També es pot acompanyar amb una salsa de iogurt feta amb un iogurt grec i una dent d'all triturada.


Després un iogurt grec amb un poc de mel i uns pistatxos seran les postres perfectes per a un dinar amb aires turcs.



BON APPÉTIT


                                                                              ***


ENSALADA DE INSPIRACIÓN TURCA

¡Merhaba!
Después de pasar una semana en Turquía, hola, es de las pocas palabras que sé decir en turco junto con kebab, durum, köfte, ayran, baklava, limonata ... todo vocabulario relacionado con la comida! (Como no ...)


Vistas de Estambul desde el Bósforo

 Aunque no he aprendido demasiado la lengua, para mí ha sido un viaje muy enriquecedor. Durante los siete días que hemos estado allí hemos aprendido mucho de la cultura del país, nos hemos dejado impregnar por la historia, presente en cada rincón de Estambul, hemos probado los mejores kebabs a la brasa, hemos visto como se hacía de noche desde de un barco por el Bósforo, hemos admirado los espectaculares paisajes de la Capadocia y hemos compartido la experiencia con gente maravillosa. De hecho, si queréis conocer un poco más de estos lugares, os recomiendo que paséis por el blog Frikipiedras , donde Ignacio, uno de los amigos que hemos hecho en este viaje, os explicará mejor que yo, y con información de lo más interesante, algunas de las maravillas turcas.


En las chimeneas de hadas en Capadocia
 Y mientras unos se fijan en las piedras, yo hago mi particular investigación culinaria. La cocina turca ha sido influenciada por todas las culturas que han habitado sus tierras y el resultado es una cocina muy mediterránea, con influencias árabes muy parecida a la griega. Ingredientes como el tomate, el queso, el perejil, la menta, la miel o los pistachos están presentes en la mayoría de sus platos. Ingredientes tan nuestros, presentes también en nuestra gastronomía, que te hacían sentir como en casa. Sin embargo, también he descubierto nuevos ingredientes y platos de los que no había oído hablar nunca. Es el caso de los Manti, unos saquitos pequeños de pasta rellenos de carne con especias, que acompañaban todo nuestras cenas en la Capadocia. Según he leído, los caballeros turcos solían llevarse esta pasta seca para poder cocinarla en cualquier lugar.


Manti



Yo no soy ningún caballero turco pero también me gusta llevarme productos de todas partes a casa, así que compré un paquete de Manti secos y unas cuantas especias que he incluido en la receta de hoy. Esta ensalada es perfecta para el verano, muy refrescante, saludable y fácil de hacer, con ingredientes de temporada e inspiración turca.









Ingredientes: (2 personas)
- 1 pepino
- 2 tomates
- 1 pimiento italiano
- 1 manojo de perejil
- 1 cebolleta pequeña
- queso feta al gusto
- 100 gr de Manti (o cualquier tipo de pasta)
- especies turcas para ensalada ( menta seca, tomate seco en polvo, guindilla en polvo y azafrán turco entre otros ...)
- aceite de oliva
- 1 limón


Especias para ensalada turcas
Preparación:

Primero, se prepara la pasta para darle tiempo a que se enfríe. En una cazuela con abundante agua con sal se hierve la pasta durante 20 minutos (dependiendo de la pasta).
Se pelan los tomates, se quitan las semillas y se cortan en trocitos. Luego se pela el pepino y se corta en trocitos del mismo tamaño que los tomates. La cebolla se corta en juliana muy fina. Se lava el perejil, se seca con papel de cocina y se pican un poco las hojas y se tiran las ramas. Se corta el queso feta en cubos y se mezclan en un bol todos los ingredientes. Cuando la pasta esté fría (se puede enfriar con un poco de agua) se mezcla con el resto de ingredientes y se sazona la ensalada con un poco de especias turcas, un chorro de aceite de oliva y un poco de zumo de limón.




También se puede acompañar con una salsa de yogur hecha con un yogur griego y un diente de ajo triturado.



Luego un yogur griego con un poco de miel y unos pistachos será el postre perfecto para una comida con aires turcos.




BON APPÉTIT

3 comentaris:

  1. Fa molt bona pinta aquesta amanida!! jo vaig estar a Turquia fa mil anys, era força jove, i no vaig apreciar tot el tema relacionat amb la gastronomia, una llàstima!!

    ResponElimina
  2. Marisa: Voy a probar esta receta, pues en casa somos "ensaladofágos" y me parece muy sencilla y deliciosa. Ya te contaré.

    Gracias por la referencia a mi blog. He hecho una pequeña reseña histórica, pero quiero hacer otras sobre Estambul,( sitios, restaurantes, qué hacer y que no) y también sobre Capadocia.

    Estoy de acuerdo contigo en que hemos conocido gente fantástica y muy divertida también.

    Si quieres te mando la receta que te comenté en el taxi para que la pruebes y añadas a tu repertorio.

    Un abrazo muy fuerte para ti y para Alex.

    Ignacio "Frikipiedras"

    ResponElimina
  3. Me encantan las ensaladas y esta me resultan tan original como rica. Anotadísima.

    Besos.

    ResponElimina