divendres, 12 d’agost de 2016

MOULES FRITES (SENSE FREGIT)
 La primera vegada que vaig veure escrit “Moules Frites” als restaurants de Normandia m’imaginava unes clòtxines arrebossades a l’estil dels embafadors “Tigres”, que podem trobar a les tasques espanyoles. Però no, aquest plat consisteix en una bona cassola de clòtxines cuinades al vapor i acompanyades de “frites” (creïlles fregides). Algunes vegades estan amanides amb alguna salsa o ingredient adicional.

 

Una cassola com aquesta és el que et serveixen allà per persona i, encara que parega molt, és un dinar prou lleuger.

Al juliol vam estar nou dies de viatge en cotxe per l’oest francés i la Bretanya, on comparteixen plats com aquest amb els seus veïns els normands. Allí em vaig comprar aquesta cassola especial per a clòtxines, amb la tapa més alta per poder tirar totes les closques.

Sí, ja ho sé, però no tenia cap foto millor!


Des de fa uns mesos he decidit fer xicotetes substitucions en la meua alimentació amb la finalitat de portar una dieta més saludable. Així que a partir de hui, les receptes que vos porte seran plats per poder portar una dieta sana i variada amb pocs greixos.

Aquesta recepta és molt senzilla i simplement he substituit les creïlles fregides per unes creïlles al forn que també estaven per xuclar-se els dits. Nosaltres, enlloc de fer-nos una cassola per cap, vam compartir entre dos les clòtxines i les creïlles i vaig completar el dinar amb uns rotllets de titot amb formatge d’untar i cibulet picat, però també podeu començar amb una amanida o crema de verdures.

Ingredients:  (ració bretona o per compartir entre 2)
Moules
-          1kg de clòtxines
-          ½ ceba tendra
-          ½ tomaca
-          1 dent d’all 
1    1 rameta de jolivert
-         ½ got de vi blanc
-          1 culleradeta d’oli d’oliva verge
-          1 llimona

Frites (sense fregit)
-          4-5 creïlles menudes
-          1 culleradeta de pebre roig (de la Vera millor)
-          ½ culleradeta de timó picat
-          ¼  culleradeta de pebre negre
-          1 cullerada d’oli d’oliva verge
-          Sal grossa

Preparació:
Començarem preparant les creïlles. Es precalfa el forn a 200º i es netegen a fons les creïlles baix de l’aixeta. Si no vos agrada la pell les podeu pelar, però a mi m’agrada el toc que li dona la pell un poc rustida. Es tallen les creïlles per la meitat de dalt a baix i amb cada meitat es fan gallonets. Es posen les creïlles tallades dins d’un bol i s’aboquen les espècies i l’oli. Amb les mans es barreja tot bé per a que les creïlles queden impregnades. Es posen en una safata damunt de paper per a forn i s’hi introdueix durant 30 minuts a 200º.Mentrestant es netegen les clòtxines. Jo utilitze un ganivet per llevar les barbes i incrustacions més importants i després, baix l’aixeta, les rente ben rentades i les fregue un poc amb l’ajuda d’un fregall de níquel (el rullet de metall).
En una cassola es sofrig un poc la ceba i l’all picats. A continuación s’incorpora la tomaca ratllada o picada (sense pell) i es deixa reduir un poc. Després s’aboca el vi, es puja el foc i es deixa que s’evapore l’alcohol durant uns 5 minuts, a foc fort. S'afig el jolivert picat, s’incorporen les clòtxines netes, es remouen un poc per a que s’impregnen de la salsa i es tapen. Es deixen coure uns 10 minuts amb el seu propi vapor, sacsant de tant en tant la cassola tapada per a que la salsa arribe a totes les clòtxines. Quan totes estiguen oberts ja estarà a punt.

Per servir, afegirem un raig de suc de llimona a la cassola de les clòtxines i posarem les creïlles en un bol amb un poc de sal grossa. El suc que queda de les clòtxines és tan saborós que se’l voldreu beure a cullerades, però si el coleu i el guardeu a la nevera el podreu aprofitar per a la recepta que vos portaré la propera setmana. BON APPÉTIT.

                                                       ***

MOULES FRITES (SIN FRITO)

Principio del formulario
La primera vez que vi escrito “Moules Frites” en los restaurantes de Normandía me imaginaba unos mejillones rebozados al estilo de los empalagosos “Tigres”, que podemos encontrar en las tascas españolas. Pero no, este plato consiste en una buena cazuela de mejillones, cocinados al vapor y acompañados de “frites” (patatas fritas) Algunas veces se aderezan con alguna salsa o ingrediente adicional.


Una cazuela como esta es el que te sirven allí por persona y, aunque parezca mucho, es una comida bastante ligera.

En julio estuvimos nueve días de viaje en coche por el oeste francés y la Bretaña, donde comparten platos como este con sus vecinos los normandos. Allí me compré esta cazuela especial para mejillones con la tapa más alta para poder echar todos los caparazones.


Sí, ya lo sé, pero no tenía ninguna foto mejor.


Desde hace unos meses he decidido hacer pequeñas sustituciones en mi alimentación con el fin de llevar una dieta más saludable. Así que a partir de hoy, las recetas que os traiga serán platos para poder llevar una dieta sana y variada con pocas grasas.

Esta receta es muy sencilla y simplemente he sustituido las patatas fritas por unas patatas al horno que también estaban por chuparse los dedos. Nosotros, en vez de hacernos una cazuela por cabeza, compartimos entre dos los mejillones y las patatas, y completé la comida con unos rollitos de pavo con queso de untar y cebollino picado. Pero también podéis comenzar con una ensalada o crema de verduras.

Ingredientes: (ración bretona o para compartir entre 2)
Moules
- 1kg de mejillones
- ½ cebolleta
- ½ tomate
- 1 diente de ajo
- 1 ramita de perejil
- ½ vaso de vino blanco
- 1 cucharadita de aceite de oliva virgen
- 1 limón
Frites (sin frito)
- 4-5 patatas pequeñas
- 1 cucharadita de pimentón (de la  Vera mejor)
- ½ cucharadita de tomillo picado
- ¼ cucharadita  de pimienta negra
- 1 cucharada de aceite de oliva virgen
- Sal gorda

Preparación:
Empezaremos preparando las patatas. Se precalienta el horno a 200º y se limpian a fondo las patatas bajo del grifo. Si no os gusta la piel las podéis pelar, pero a mí me gusta el toque que le da la piel tostada. Se cortan las patatas por la mitad de arriba abajo y con cada mitad se hacen gajos. Se ponen las patatas cortadas dentro de un bol y se añaden las especias y el aceite. Con las manos se mezcla todo bien para que las patatas queden impregnadas. Se ponen en una bandeja encima de papel para horno, y se hornean durante 30 minutos a 200º.


Mientras tanto se limpian los mejillones. Yo utilizo un cuchillo para quitar las barbas y las incrustaciones más importantes y después, bajo el grifo, las lavo a fondo y las froto un poco con la ayuda de un estropajo de níquel (el rizado de metal).
En una cazuela se sofríe un poco la cebolla y el ajo picados. A continuación se incorpora el tomate rallado o picado (sin piel) y se deja reducir un poco. Después se vierte el vino, se sube el fuego y se deja que se evapore el alcohol durante unos 5 minutos, a fuego fuerte. Se añade el perejil picado, se incorporan los mejillones limpios, se remueven un poco para que se impregnen de la salsa, y se tapan. Se dejan cocer unos 10 minutos con su propio vapor, zarandeando de vez en cuando la cazuela tapada para que la salsa llegue a todos los mejillones. Cuando todos los mejillones estén abiertos ya estarán listos.

Para servir, añadiremos un chorrito de zumo de limón a la cazuela de los mejillones y pondremos las patatas en un bol con un poco de sal gorda. 


El jugo que queda de los mejillones es tan sabroso que os lo querréis beber a cucharadas, pero si lo coláis y lo guardáis en la nevera lo podréis aprovechar para la receta que os traeré la próxima semana.


BON APPÉTIT


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada