dimarts, 2 d’abril del 2013

CALATRAVA O PÚDING DE MONA



 Les vacances de Pasqua han acabat per a molts, tot i que per als xiquets valencians (i els profes com jo també) encara els queda una setmana més. Una setmana per a cuinar, llegir, muntar en bici, visitar als amics i acabar-nos les mones de pasqua. 
Després de la recepta de la setmana passada, he fet unes huit mones, així que en casa hem estat menjat mona durant uns quants dies. Ahir, quedava una mona que ja estava un poc seca així que vaig decidir fer calatrava. 
La recepta de pa de calatrava és típica de la cuina murciana i és un púding fet amb algun tipus de pa, bescuit o magdalena, banyat amb ous i llet i fet al forn. Tot i que és una recepta molt fàcil de fer, depenent del tipus de pa que s'utilitze tindrà un sabor i no sempre ix bona. Tanmateix, si la recepta es fa amb mona, el resultat és lleuger i deliciós! Així que si teniu mones que ja estan com a pedres i voleu convertir-les en unes postres fantàstiques, vos deixe la meua recepta preferida de calatrava.




Ingredients: (12-14 persones)
-          mona menuda
-          5 ous
-          1 litre de llet
-          1 pal de canella
-          corfa d’una llimona
-          150 gr de sucre
-          Caramel líquid

Preparació:
Primer, s’encén el forn a 180º. Mentrestant, en una cassola es posa la llet, el sucre, la canella i la pell de la llimona i es deixa coure uns 10 minuts, fins que comence a bullir. Es cola i es reserva la llet aromatitzada fins que es refrede un poc.
En un motle per a forn, es posa caramel líquid fins cobrir tot el fons. Es talla la mona a llesques i es posen en la base del motle, sobre el caramel.
Quan la llet estiga templada, es un bol es baten els ous i es barregen amb la llet. S’aboca la barreja anterior al motle amb mona i caramel fins cobrir-ho tot.
S’introduix al forn, al bany Maria (damunt d’una safata més gran amb aigua que arribe per la meitat del motle amb la calatrava) i es deixa fin que al intruir una forqueta isca neta ( jo ho vaig tindre al forn 1 hora aproximadament). 
Quan la calatrava estiga a punt, es trau del forn i es deixa refredar un poc. Després se li pega la volta al motle, sobre la safata per servir i es deixa refredar completament, primer fora de la nevera i després dins. Quan la calatrava estiga freda, es podrà decorar, amb nata, crema de formatge o fruites, o simplement es serveix sola.



BON APPÉTIT

                                                           ***

Las vacaciones de Pascua han acabado para muchos, aunque para los niños valencianos (y los profes como yo también) todavía les queda una semana más. Una semana para cocinar, leer, montar en bici, visitar a los amigos y terminarnos las monas de pascua. 
Tras la receta de la semana pasada, he hecho unas ocho monas, así que en casa hemos comido mona durante unos cuantos días. Ayer, quedaba una mona que ya estaba un poco seca así que decidí hacer calatrava. 
La receta de pan de calatrava es típica de la cocina murciana y es un pudín hecho con algún tipo de pan, bizcocho o magdalena, bañado con huevos y leche y hecho al horno. Aunque es una receta muy fácil de hacer, dependiendo del tipo de pan que se utilice tendrá un sabor y no siempre sale buena. Sin embargo, si la receta se hace con mona, el resultado es ligero y delicioso! Así que si tenéis monas que ya están como piedras y queréis convertirlas en un postre fantástico, os dejo mi receta preferida de calatrava.




Ingredientes: (12-14 personas)
-           mona pequeña
-           5 huevos
-           1 litro de leche
-           1 palo de canela
-           cáscara de un limón
-           150 gr de azúcar
-           Caramelo líquido

Preparación:
Primero, se enciende el horno a 180 º. Mientras tanto, en una cacerola se pone la leche, el azúcar, la canela y la piel del limón y se deja cocer unos 10 minutos, hasta que empiece a hervir. Se cuela y se reserva la leche aromatizada hasta que se enfríe un poco.
En un molde para horno, se pone caramelo líquido hasta cubrir todo el fondo. Se corta la mona en rebanadas y se ponen en la base del molde, sobre el caramelo.
Cuando la leche esté templada, es un bol se baten los huevos y se mezclan con la leche. Se vierte la mezcla anterior al molde con mona y caramelo hasta cubrirlo todo.
Se introduce en el horno, al baño María (sobre una bandeja más grande con agua que llegue por la mitad del molde con la calatrava) y se deja hasta  que al introducir un tenedor salga limpio (yo lo tuve en el horno 1 hora aproximadamente). 
Cuando la calatrava esté a punto, se saca del horno y se deja enfriar un poco. Luego se le da la vuelta al molde, sobre la bandeja para servir y se deja enfriar completamente, primero fuera de la nevera y luego dentro. Cuando la calatrava esté fría, se podrá decorar, con nata, crema de queso o frutas, o simplemente se sirve sola.



BON APPÉTIT

6 comentaris:

  1. molt bona idea per a les restes de mona! besets

    ResponElimina
  2. Una mona diferent i ben bona, segur que sí! Tant que l'hem de provar!
    I quina sort teniu a València, si encara teniu una setmana més de vacances!
    Petons

    ResponElimina
  3. que buenoo! Yo cuando lo hacia le añadia a los huevos batidos un poquito de ron quemado, te aconsejo que lo pruebes le da un punto espectacular

    ResponElimina
  4. Doncs no el coneixia, aquest púding de Calatrava, i la veritat és que té una pinta estupenda! Que encara teniu una setmana, dius? Quina sort, a gaudir! Petons

    ResponElimina
  5. Mmmmm!!! Em queda una mona!!!! A per la calatrava... en el que m'agrada!! Gracietes

    ResponElimina