En setmana santa són molts els dolços que podem trobar a les pastisseries espanyoles. Cada regió té els seus però hi hi un dolç que és comu en diferents comunitats, la mona. La mona és especialment típica de Catalunya i la Comunitat Valenciana. Hui en dia en Catalunya la mona es com un pastís decorat però en València, la mona, es un panellet dolç, anomenat Tonya (panquemado), que porta un ou bullit al mig.
Per ací pica, per ací cou, per ací es menja la mona i per ací es trenca l'ou! Aquesta frase és la que es diu abans de colpejar l'ou al front d'algú per menjar-se'l junt amb el panellet i la llonganissa de pasqua. Però hi ha gent que prefereix menjar-se la mona amb xocolata així que hui es poden trobar mones amb un ou de xocolata, en lloc de bollit, o simplement sense ou i s'acompanya amb un tros de xocolata. A Oliva, la diferència entre la Tonya amb ou o sense és que a la primera l'anomenen mona sense ou i a la segona mona amb ou, per tant si veniu per ací i pregunteu per la Tonya segurament no sabran el que és!
La recepta que vos porte és de mona sense ou però si voleu provar-la amb l'ou, simplement heu de fer un forat al mig i posar l'ou cru, abans d'introduir la mona al forn.
Ingredients; (2 mones menudes)
-
2 ous
-
40 gr d’oli de
girasol
-
65 gr de sucre
-
40 gr de llet
-
250 gr de
farina (un poc més per pastar)
-
Ratlladura de
1 llimona
-
20 gr de
llevat fresc
Preparació:
Es dissol el llevat
en la llet tèbia. Es barregen els ous, el sucre i la ratlladura. Es pasta la
farina amb la barreja anterior i s’incorpora la llet amb el llevat. Es tapa amb
un drap net i es deixa que unfle, almenys 3 hores (jo ho vaig deixar tota la
nit).
Es torna a pastar,
sobre una superfícia enfarinada, es dividix la massa en dos i es fornen les dos mones. Es
deixen reposar 30 minuts-1 hora i es pinten amb clara d’ou. S’empolvoren amb
sucre (jo vaig barrejar el sucre amb un poc de canella i ratlladura de llima) i
s’introduix al forn, precalfat a 180º, durant 20 minuts.
BON APPÉTIT i...
Bones Pasqües!
***
Bones Pasqües!
***
MONA DE PASCUA VALENCIANA
En semana santa son muchos los dulces que podemos encontrar en las pastelerías españolas. Cada región tiene los suyos pero hay un dulce que es común en diferentes comunidades, la mona. La mona es especialmente típica de Cataluña y la Comunidad Valenciana. Hoy
en día en Cataluña la mona es como un pastel decorado pero en Valencia,
la mona, es un bollo dulce, llamado panquemado (o Toña), que lleva un
huevo hervido en el centro.
"Per ací pica, per ací cou, per ací es menja la mona i per ací es trenca l'ou"(Por aquí pica, por aquí escuece, por aquí se come la mona y por ahí se rompe el huevo!) Esta
frase es la que se dice antes de golpear el huevo en la frente de
alguien para comérselo junto con el bollo y la longaniza de pascua. Pero
hay gente que prefiere comerse la mona con chocolate así que hoy se
pueden encontrar monas con un huevo de chocolate, en lugar de hervido, o
simplemente sin huevo y se acompaña con un trozo de chocolate. En
Oliva, la diferencia entre el panquemado (Toña) i la mona es que al primero lo llaman mona sin huevo y a la segunda mona con huevo, por lo
tanto si venís por aquí y preguntáis por la Toña o panquemado seguramente no sabrán lo
que es!
La
receta que os traigo es de mona sin huevo pero si quieres probarla con
el huevo, simplemente hay que hacer un agujero en el entro y poner el huevo
crudo, antes de introducir la mona al horno.
Ingredientes; (2 monas pequeñas)
-
2 huevos
-
40 gr de aceite de girasol
-
65 gr de azúcar
-
40 gr de leche
-
250 gr de harina (un poco más para amasar)
-
Ralladura de 1 limón
-
20 gr de levadura fresca
Preparación:
Se disuelve la levadura en la leche tibia. Se mezclan los huevos, el azúcar y la ralladura. Se amasa la harina con la mezcla anterior y se incorpora la leche con la levadura. Se tapa con un paño limpio y se deja que hinche, al menos 3 horas (yo lo dejé toda la noche).
Se vuelve a amasar, sobre una superficie enharinada, se divide la masa en dos y se forman las dos monas. Se dejan reposar 30 minutos-1 hora y se pintan con clara de huevo. Se espolvorean
con azúcar (yo mezclé el azúcar con un poco de canela y ralladura de
limón) y se introduce en el horno, precalentado a 180 º, durante 20
minutos.
BON APPÉTIT i...
¡felices pascuas!
¡felices pascuas!
QUE BONES ES VEUEN, JO TAMBE AFET MONES PERO LES MEUES A POSSAT CANELLA I SUCRE I SON REGANYAES,LES TEUES TENEN UNA PINTA BONISIMA.
ResponEliminaBESETS
Aquesta mona és de les que m'agraden a mi, Marisa! No massa dolces. No ho he provat, això d'acompanyar-ho amb espetec. Ho haurem de provar!
ResponEliminai el oli de girasol quan el fiques???
ResponElimina