dimecres, 22 de gener del 2014

EIERPANNENKOEKEN A AMSTERDAM



Ja sé que és un poc tard per dir-ho però… Bon any! Hui 22 de gener comença un nou any per a Bon appétit.

I si es preguntaveu on he estat des del 27 de desembre… doncs a Amsterdam! Àlex i jo vam anar a passar uns dies abans d’acabar les vacances. Amsterdam és una ciutat fantàstica i, tot i que el clima no acompanya massa per a fer turisme, vam gaudir moltíssim de la ciutat. 

 Prinsengracht, un dels canals d'Amsterdam


El primer dia vam arribar un poc tard i només ens va donar temps a deixar les maletes a l’apartament que haviem llogat i eixir a sopar. El nostre apartament estava al barri de Jordaan, per a mi el barri més bonic de la ciutat, molt cèntric però sense l’aglomeració turística del Barri Roig i el centre medieval. El barri de Jordaan té una gran varietat de bars i restaurants molt recomanables, dels que destacaria el Winkel, on es pot desdejunar com un rei a un preu baix, i el Burger Patio, un restaurant molt acollidor amb plats originals i ingredients de temporada, que de hamburgueseria només té el nom. També he de dir que en aquest barri hi ha molts bruin cafés, pubs on prendre una cervesa en un ambient molt holandés i agradable. 

Restaurant molt recomanable


Al dia següent ens vam decidir per recórrer la ciutat a peu. Començant pel barri de Jordan, passant per la plaça Dam, i el Barri Roig. La veritat és que aquest barri no té massa encant però és curiós vore com, a plena llum del dia, conviuen els aparadors de prostitutes, els sex shops i els coffee shops amb total normalitat.

La Comdomerie (Barri roig)


Després vam fer una ullada al mercat-rastre de Waterlooplein i descansàrem a la plaça Rembrandt. Prop de la plaça es troba el Van Dobben, un xicotet local, abarrotat d’holandesos, on fer una ràpida parada per menjar uns entrepans senzills però deliciosos. Després d’agafar forces al Van Dobben, fugint de la pluja, ens vam refugiar al Rijksmuseum, on vam passar tota la vesprada envoltats d'art. 

Bar Van Dobben


El tercer dia teniem pensat visitar la Casa d’Anna Frank, però les cues eren tan llargues que ens decidírem pel pla B, el Museu Van Gogh. Després del museu vam anar al barri de Pijp on es troba el Albert Cuyp Markt, un mercat molt eclèctic on es pot trobar tant fruita, formatges, peix i gofres, com penis de xocolate i roba extravagant. Allí vam provar el haring, un areng que es menja cru amb ceba picada i cogombres en vinagre, i és molt apreciat pels holandesos. 

Albert Cuyp Market


Per la nit, era Cap d’any, i a Amsterdam hi ha dues coses típiques d’aquesta nit, els focs artificials i els Oliebollen. Els Oliebollen son uns panellets redons que són una barreja entre bunyol de vent i donut que poden portar panses i fruits secs i van empolvorats de sucre glas. El dia de cap d’any totes les pastisseries venen aquest dolç i la ciutat entra en un esclafit de focs artificials que no paren en tota la nit.

Oliebollen


El dia d’any nou vam llogar una bici i vam recórrer tota la ciutat. Amsterdam és la ciutat de les bicis. Tothom munta en bici, fins i tot hi ha més bicis que cotxes pels carrers.
La ciutat estava dormida després d’una nit de festa, al carrer sols hi havien turistes, botelles buides de champagne i carcasses de coets, i nosaltres vam gaudir del nostre últim dia a Amsterdam. 

Àlex i jo en cap d'any


Aquest viatge m’ha servit per conéixer una ciutat fantàstica però també una cuina que desconeixia. I, tot i que vam provar diferents plats de la gastronomia amsterdamesa i m’he portat un llibre de receptes holandeses, m’he decidit per compartir amb vosaltres una recepta molt senzilla però molt present als bars de la ciutat, les pannenkoeken. 

Eierpannenkoeken


Les pannekoeken són la versió holandesa de les pancakes o crepes que es poden trobar a altres països. Tanmateix, cadascú les prepara a la seua manera i el més curiós d’aquestes és que es consideren un plat principal i no unes postres o desdejuni com la resta.

Aquesta recepta es difèrencia de les Ouderwetse pannenkoeken (Old-fashioned pancakes) que aquestes en lloc de portar llevat porten més ous per fer d’agent elevador, per això s’anomenen Eierpannenkoeken (Egg pancakes). Si a aquesta recepta se li afig més llet i s’introduix al forn es pot servir com a postres, acompanyat de sucre, mermelada o gelat i s’anomenen flensjes.


Ingredients: (12 pannenkoeken)
-          200 gr de farina de blat
-          2 ous
-          1 rovell d’ou
-          ½ culleradeta de sal
-          375 ml de llet
-          1 cullerada de mantega

Preparació:

Es tamissa la farina i es posa en un bol amb la sal, els dos ous i el rovell. Es barreja i s’afig la llet poc a poc, removent amb una batedora manual fins que quede una crema lleugera. Es reserva la massa en la nevera i es deixa reposar 30 minuts. Es calfa una paella, es fon la mantega i s’afig massa fins que cobrisca la paella. Es deixa uns minuts per cada costat i es repeteix el procés fins que s’acabe la massa.

Nosaltres ens les vam menjar amb un poc de formatge gouda, pernil dolç i rúcola i una dolça amb crema de xocolata. Acompanyades d’un suc de pomelo i un té és un desdejuni espectacular!


BON APPÉTIT

                                                                      ***

Ya sé que es un poco tarde para decirlo pero ... ¡Feliz año nuevo! Hoy 22 de enero comienza un nuevo año para Bon appétit.

Y si os preguntabais donde he estado desde el 27 de diciembre ... ¡pues en Amsterdam! Alex y yo fuimos a pasar unos días antes de terminar las vacaciones. Amsterdam es una ciudad y, aunque el clima no nos acompañó demasiado para hacer turismo, disfrutamos muchísimo de la ciudad. 

 Prinsengracht, uno de los canales de Amsterdam


El primer día llegamos un poco tarde y sólo nos dio tiempo a dejar las maletas en el apartamento que habíamos alquilado y salir a cenar. Nuestro apartamento estaba en el barrio de Jordaan, para mí el barrio más bonito de la ciudad, muy céntrico pero sin la aglomeración turística del Barrio Rojo y el centro medieval. El barrio de Jordaan tiene una gran variedad de bares y restaurantes muy recomendables, de los cuales destacaría el Winkel, donde se puede desayunar como un rey a buen precio, y el Burger Patio, un restaurante muy acogedor con platos originales e ingredientes de temporada, que de hamburguesería sólo tiene el nombre. También he de decir que en este barrio hay muchos Bruin cafés , pubs donde tomar una cerveza en un ambiente muy holandés y agradable. 

Restaurante muy recomendable


Al día siguiente nos decidimos por recorrer la ciudad a pie. Empezando por el barrio de Jordan, pasando por la plaza Dam, y el Barrio Rojo. La verdad es que este barrio no tiene demasiado encanto pero es curioso ver cómo, a plena luz del día, conviven los escaparates de prostitutas, los sex shops y los coffee shops con total normalidad.

La Comdomerie (Barrio rojo)


Después echamos un vistazo al mercado-rastro de Waterlooplein y descansamos en la plaza Rembrandt. Cerca de la plaza se encuentra el Van Dobben, un pequeño local, abarrotado de holandeses, donde hacer una rápida parada para comer unos bocadillos sencillos pero deliciosos. Después de coger fuerzas en Van Dobben, huyendo de la lluvia, nos refugiamos en el Rijksmuseum, donde pasamos toda la tarde rodeados de arte. 

Bar Van Dobben


El tercer día teníamos pensado visitar la Casa de Ana Frank, pero las colas eran tan largas que nos decidimos por el plan B, el Museo Van Gogh. Después del museo fuimos al barrio de Pijp donde se encuentra el Albert Cuyp Markt, un mercado muy ecléctico donde se puede encontrar tanto fruta, quesos,pescado y gofres, como penes de chocolate y ropa extravagante. Allí probamos el haring, un arenque que se come crudo con cebolla picada y pepinillos en vinagre, y es muy apreciado por los holandeses. 

Albert Cuyp Market


Por la noche, era nochevieja, y en Amsterdam hay dos cosas típicas esa noche, los fuegos artificiales y los Oliebollen. Los Oliebollen son unos bollos redondos que son una mezcla entre buñuelo de viento y donut que pueden llevar pasas y frutos secos y  se sirven espolvoreados de azúcar glas. El día de fin de año todas las pastelerías venden este dulce y la ciudad entra en un estallido de fuegos artificiales que no paran en toda la noche.

Oliebollen


El día de año nuevo alquilamos una bici y recorrimos toda la ciudad. Amsterdam es la ciudad de las bicis. Todos montan en bici, incluso hay más bicis que coches por las calles.
La ciudad estaba dormida después de una noche de fiesta, en la calle sólo había turistas, botellas vacías de champán y carcasas de cohetes, y nosotros disfrutamos de nuestro último día en Amsterdam. 

Alex y yo en fin de año


Este viaje me ha servido para conocer una ciudad fantástica pero también una cocina que desconocía. Y, aunque probamos diferentes platos de la gastronomía amsterdamesa y me he llevado un libro de recetas holandesas, me he decidido por compartir con vosotros una receta muy sencilla pero muy presente en los bares de la ciudad, las pannenkoeken. 

Eierpannenkoeken


Las pannekoeken son la versión holandesa de las pancakes o crepes que se pueden encontrar en otros países. Sin embargo, cada uno las prepara a su manera y lo más curioso de estas es que se consideran un plato principal y no un postre o desayuno como el resto.

Esta receta se diferencia de las Ouderwetse pannenkoeken (Old-Fashioned panqueques) que estas en lugar de llevar levadura llevan más huevos para hacer de agente elevador, por eso se llaman Eierpannenkoeken (Egg panqueques). Si a esta receta se le añade más leche y se introduce en el horno se puede servir como postre, acompañado de azúcar, mermelada o helado y se denominan flensjes .


Ingredientes: (12 pannenkoeken)
-          200 gr de harina de trigo
-          2 huevos
-          1 yema de huevo
-          ½ cucharadita de sal
-          375 ml de leche
-          1 cucharada de mantequilla

Preparación:

Se tamiza la harina y se pone en un bol con la sal, los dos huevos y la yema. Se mezcla y se añade la leche poco a poco, removiendo con una batidora manual hasta que quede una crema ligera. Se reserva la masa en la nevera y se deja reposar 30 minutos. Se calienta una sartén, se derrite la mantequilla y se añade masa hasta que cubra la sartén. Se deja unos minutos por cada lado y se repite el proceso hasta que se acabe la masa.

Nosotros nos las comimos con un poco de queso gouda, jamón y rúcula y una dulce con crema de chocolate. Acompañadas de un zumo de pomelo y uno te es un desayuno espectacular!


BON APPÉTIT

2 comentaris:

  1. Ohh quina envejeta! no he estat mai a Amsterdam i estic segura que m'encantaria! igual que aquestes crepes de nom impronunciable ;-)

    ResponElimina
  2. QUE BE SEU PASEU. QUINA ENVEJA ES VEU TOT MOL BONIC

    ResponElimina