diumenge, 25 de setembre del 2011

CRUMBLE DE POMA

 Com m'agraden les postres amb poma... de fet, un de les meues postres preferits és poma al forn. 

 Whole kitchen en la seua proposta dolça per al mes de setembre ens convida a preparar unes postres clàssiques britàniques: crumble. 

La meua intenció era fer un crumble de ruibarbre i poma, que és típic d'Irlanda i ja tenia la recepta marcada, però m'ha sigut impossible trobar el ruibarbre per ací així que he decidit fer el clàssic de poma barrejant dos receptes diferents que tenia i el resultat ha estat tan bo que ara ja forma part del llistat de les meues postres preferides. 




Ingredients: (4-6 persones)

Farcit
- 6 pomes
- 2 cullerades grans de sucre
- 1/2 culleradeta de nou moscada
- alguns claus
Crumble
- 110 gr de farina
- 90 gr de mantega
- 100 gr de sucre moreno
- 60 gr de flocs d'avena

Preparació:
Es pelen les pomes, es lleva el cor, i es tallen a trossos. Es posen els trossos de poma en una font per al forn, s'empolvoren amb el sucre, la nou moscada i els claus, es remou tot i es deixa fins que tingam a punt el crumble. 

En un bol es posa la farina (sense tamissar) amb la mantega tallada a trossets i es barreja tot fins que quede com si foren molles. S'incorpora el sucre moreno i els flocs d'avena i es barreja tot. 

Finalment, es posa la barreja de farina damunt dels trossos de poma fins que queden tapades. S'introduix en el forn, precalfat a 180º, durant 40-45 minuts. 

Es deixa reposar però s'ha de servir calent acompanyat de gelat o nata



BON APPÉTIT


                                               ***

CRUMBLE DE MANZANA

Como me gustan los postres con manzana ... de hecho, uno de mis postres favoritos es manzana al horno. 

Whole kitchen en su propuesta dulce para el mes de septiembre nos invita a preparar un postre clásico británico: crumble. 

Mi intención era hacer un crumble de ruibarbo y manzana, que es típico de Irlanda y ya tenía la receta marcada, pero me ha sido imposible encontrar el ruibarbo por aquí así que he decidido hacer el clásico de manzana mezclando dos recetas diferentes que tenía y el resultado ha sido tan bueno que ahora ya forma parte del listado de mis postres favoritos. 




Ingredientes: (4-6 personas)

Relleno
- 6 manzanas
- 2 cucharadas grandes de azúcar
- 1 / 2 cucharadita de nuez moscada
- Algunos clavos
 
Crumble
- 110 gr de harina
- 90 gr de mantequilla
- 100 gr de azúcar moreno
- 60 gr de copos de avena

Preparación:
Se pelan las manzanas, se quita el corazón, y se cortan en trozos. Se ponen los trozos de manzana en una fuente para el horno, se espolvorean con el azúcar, la nuez moscada y los clavos, se remueve todo y se deja hasta que esté a punto el crumble. 

En un bol se pone la harina (sin tamizar) con la mantequilla cortada a trozos y se mezcla todo hasta que quede como si fueran migas. Se incorpora el azúcar moreno y los copos de avena y se mezcla todo. 

Finalmente, se pone la mezcla de harina encima de los trozos de manzana hasta que queden tapadas. Se introduce en el horno, precalentado a 180 º, durante 40-45 minutos. 

Se deja reposar pero se debe servir caliente acompañado de helado o nata



BON APPÉTIT

dijous, 22 de setembre del 2011

LASANYA DE VERDURES

Des de fa dos setmanes la nevera està tan bonica amb tanta fruita i verdura, i és que després de l'estiu ens hem proposat cuidar-nos un poc. Però a vegades les ensalades i els bullits son tan trists que una alegria de tan en tant no fa mal... I aprofitant totes les verdures que tenia ahir vaig decidir fer una lasanya que estava per xuplar-se els dits! Jo vaig utilitzar les verdures que van sobrar del cus-cus del diumenge però es poden incloure les que més vos agraden. Que deliciós és menjar verdura amb un toc de beixamel...  


Ingredients: 4 persones

- 1 ceba
- 1/2 carabassí
- 1 carlota
- 1 tross de carabassa
- 1/4 de col
- 200 gr de xampinyons
- 3 tomaques madures
- 1 paquet de 18 plaques de lasanya
- 2 ous
- 1 cullerada de mantega
- 1 cullerada gran de farina
- 1 got i mig de llet
- nou moscada
- pebre
- jolivert picat
- orenga 
-sal

Preparació:

El primer que s'ha de fer és preparar tota la verdura per al farcit. Es pela la ceba, la carabassa i la carlota i es tallen a trossets ben menuts. El carbassí es talla també a trossets menuts però sense pelar. També es tallen els xampinyons menuts i la col a tires estretes. Quan ja estiguen totes les verdures a punt, es sofrig la ceba amb un poc d'oli i quan estiga blaneta s'incorporen totes les verdures, s'assaonen amb un poc de sal per a que solten l'aigua, es tapa la paella i es deixa coure uns minuts a foc baix. Mentres es ratllen les tomaques i quan les verdures estiguen blanetes s'afig la tomaca triturada, s'assaona amb sal, pebre, un poc d'orenga i jolivert picat i es deixa coure uns 20-25 minuts. 

Mentres, es posen les plaques de lasanya en una olla amb aigua calenta (amb compte per a que no es peguen). 

Aprofitant el temps d'espera es prepara la beixamel. En un casset es fon la mantega, s'afig la farina, es remou i s'afig poc a poc la llet sense deixar de remoure fins que quede una textura espesa però no compacta. S'assaona la beixamel amb un poc de nou moscada, sal i pebre i es reserva. 

Passats els 25 minuts, quan les plaques estiguen tendres i la salsa de tomaca a punt, es posen les plaques sobre un drap net i s'afigen dos ous a la salsa amb verdures amb el foc apagat i es remou. 

Es precalfa el forn a 180º i es prepara la lasanya. En el fons del motle es posa un poc de beixamel, després una capa de plaques de lasanya i damunt una capa de farcit de verdures. El procés es repeteix una altra vegada o fins que s'acaben les plaques i el farcit, seguent l'última capa de plaques de pasta. 

Finalment, es cobreix amb la salsa beixamel i s'introduix al forn al menys 20 minuts (amb el gratinador per a que es gratine la superfície de beixamel). Es deixa reposar uns minuts i es servix.



BON APPÉTIT

                                                      ***

LASAÑA DE VERDURAS

Desde hace dos semanas la nevera está tan bonita con tanta fruta y verdura, y es que después del verano nos hemos propuesto cuidarnos un poco. Pero a veces las ensaladas y los hervidos son tan tristes que una alegría de vez en cuando no hace daño ... Y aprovechando todas las verduras que tenía ayer decidí hacer una lasaña que estaba ¡para chuparse los dedos! Yo utilicé las verduras que sobraron del cus-cus del domingo pero se pueden incluir las que más os gusten. Que delicioso es comer verdura con un toque de bechamel ...  


Ingredientes: 4 personas

- 1 cebolla
- 1 / 2 calabacín
- 1 zanahoria
- 1 trozo de calabaza
- 1 / 4 de col
- 200 gr de champiñones
- 3 tomates maduros
- 1 paquete de 18 placas de lasaña
- 2 huevos
- 1 cucharada de mantequilla
- 1 cucharada grande de harina
- 1 vaso y medio de leche
- Nuez moscada
- Pimienta
- Perejil picado
- Orégano 
-Sal

Preparación:

Lo primero que hay que hacer es preparar toda la verdura para el relleno. Se pela la cebolla, la calabaza y la zanahoria y se cortan en trocitos bien pequeños. El calabacín se corta también en trocitos pequeños pero sin pelar. También se cortan los champiñones bien pequeños y la col en tiras estrechas. Cuando ya estén todas las verduras a punto, se sofríe la cebolla con un poco de aceite y cuando esté blanda se incorporan todas las verduras, se sazonan con un poco de sal para que suelten el agua, se tapa la sartén y se dejan cocer unos minutos a fuego lenta. Mientras, se rayan los tomates y cuando las verduras estén blandas se añade el tomate triturado, se sazona con sal, pimienta, un poco de orégano y perejil picado y se deja cocer unos 20-25 minutos. 

Mientras, se ponen las placas de lasaña en una olla con agua caliente (con cuidado para que no se peguen). 

Aprovechando el tiempo de espera se prepara la bechamel. En un cazo se derrite la mantequilla, se añade la harina, se remueve y se añade poco a poco la leche sin dejar de remover hasta que quede una textura espesa pero no compacta. Se sazona la bechamel con un poco de nuez moscada, sal y pimienta y se reserva. 

Pasados ​​los 25 minutos, cuando las placas estén tiernas y la salsa de tomate a punto, se ponen las placas sobre un paño limpio y se añaden dos huevos a la salsa con verduras con el fuego apagado y se remueve. 

Se precalienta el horno a 180 º y se prepara la lasaña. En el fondo del molde se pone un poco de bechamel, luego una capa de placas de lasaña y encima una capa de relleno de verduras. El proceso se repite otra vez o hasta que se acaben las placas y el relleno, siendo la última capa de placas de pasta. 

Finalmente, se cubre con la salsa bechamel y se introduce en el horno al menos 20 minutos (con el gratinador para que se gratine la superficie de bechamel). Se deja reposar unos minutos y se sirve.



BON APPÉTIT

diumenge, 18 de setembre del 2011

KIYMALI PIDE O PIZZA TURCA DE CARN

Després d'unes setmanes desapareguda de la blogesfera ja estic ací una altra vegada! El viatge a Irlanda va estar fabulós i les dos últimes setmanes vam estar tan ocupats que vaig xafar ben poc la cuina. A més a la tornada vaig començar a treballar en un lloc nou i una casa nova, així que amb el trasllat, el procés d'adaptació i l'horari nou no he pogut dedicar-li temps al blog. 

Tanmateix, no volia perdre'm el repte de Whole kitchen i este cap de setmana no he ixit de la cuina. 

Whole Kitchen en la seua proposta per al mes de setembre ens convida a preparar un clàssic de la gastronomia italiana, pizza. 



Encara que el seu origen és italià també és  un plat que està present en moltes cuines i les masses són tan diverses com els seus farcits. Quan em vaig instal·lar en la nova casa un dels primers llibres que vaig introduir a la maleta va ser "Turkish cookery", un llibre que em va portar la meua germana del seu viatge a Turquia. No sabia per quina recepta començar i llavors la vaig veure: Kilmali Pide (o pizza turca de carn). Aquesta pizza és ben diferent a la italiana: la massa porta ou i llet, no té una base de  tomaca i a més tampoc porta formatge. Així que per a tot aquell que no puga menjar formatge o no li agrade és la pizza perfecta. La recepta original és amb carn de corder però jo la trobe molt forta i em repetix així que he decidit fer-la amb vedella, i el resultat ha estat deliciós!!




Ingredients: 2 persones
- 2 gots de farina 
- 2 cullerades de mantega
- 1 culleradeta de llevat en pols
- 2 cullerades de llet
- 1/2 culleradeta de sucre
- 1/2 culleradeta de sal
- 2 ous + 1 rovell
- 250 gr de carn picada (corder o vedella)
- 1/2 ceba
- jolivert
- sal i pebre

Preparació:
Es tamisa la farina en un bol gran. En un got es dissol el llevat i el sucre en la llet. Es fa un forat al mig de la farina i s'incopora la barreja de llevat, la mantega ablanida, els dos ous i la sal. Es remou tot amb la ma fins que quede una massa compacta, es cobreix amb un drap net i es deixa reposar uns minuts. Després es dividix la massa en dos i amb l'ajuda d'un corró i una superfície enfarinada s'esclafen i se'ls dona forma elíptica (d'ametla), d'aproximadament mig centímetre de grossor.  
Mentres, es prepara el farcit de carn. Es pica la ceba i es sofrig en una paella amb una cullerada gran de mantega fosa. Quan la ceba estiga daurada s'afig la carn picada i es pressiona amb una cullera de fusta per a que no queden trossos grans. Quan la carn estiga cuita, s'assaona amb sal i pebre (jo li vaig afegir un poc de caiena en pols) i s'afig un poc de jolivert picat. Es retira del foc, es posa al mig de la massa de pizza i les vores es doblen dos centímetres cap a dins. Es deixa reposar uns minuts, es pinten les vores amb el rovell d'ou i s'introduix al forn a 180º durant 20-25 minuts o fins que es dore. Quan es retira del forn es pinta amb un poc de mantega fossa i es servix immediatament.


BON APPÉTIT


                                        ***

KIYMALI PIDE O PIZZA TURCA DE CARNE

Después de unas semanas desaparecida de la blogesfera ¡ya estoy aquí otra vez! El viaje a Irlanda fue fabuloso y las dos últimas semanas estuvimos tan ocupados que pisé poco la cocina. Además a la vuelta empecé a trabajar en un lugar nuevo y una casa nueva, así que con el traslado, el proceso de adaptación y el horario nuevo no he podido dedicarle tiempo al blog. 

Sin embargo, no quería perderme el reto de Whole kitchen y este fin de semana no he salido de la cocina. 

Whole Kitchen en su propuesta para el mes de septiembre nos invita a preparar un clásico de la gastronomía italiana, pizza. 



Aunque su origen es italiano también es un plato que está presente en muchas cocinas y las masas son tan diversas como sus rellenos. Cuando me instalé en la nueva casa uno de los primeros libros que introduje en la maleta fue "Turkish cookery", un libro que me trajo mi hermana de su viaje a Turquía. No sabía por qué receta empezar y entonces la vi: Kilmali Pide (o pizza turca de carne). Esta pizza es muy diferente a la italiana: la masa lleva huevo y leche, no tiene una base de tomate y además tampoco lleva queso. Así que para todo aquel que no pueda comer queso o no le guste es la pizza perfecta. La receta original es con carne de cordero pero yo la encuentro muy fuerte y me repite así que he decidido hacerla con ternera, y el resultado ha sido delicioso!




Ingredientes: 2 personas
- 2 vasos de harina 
- 2 cucharadas de mantequilla
- 1 cucharadita de levadura en polvo
- 2 cucharadas de leche
- 1 / 2 cucharadita de azúcar
- 1 / 2 cucharadita de sal
- 2 huevos + 1 yema
- 250 gr de carne picada (cordero o ternera)
- 1 / 2 cebolla
- Perejil
- Sal y pimienta

Preparación:
Se tamiza la harina en un bol grande. En un vaso se disuelve la levadura y el azúcar en la leche. Se hace un agujero en medio de la harina y se incorpora la mezcla de levadura, la mantequilla ablandada, los dos huevos y la sal. Se remueve todo con la mano hasta que quede una masa compacta, se cubre con un paño limpio y se deja reposar unos minutos. Después se divide la masa en dos y con la ayuda de un rodillo y una superficie enharinada aplastan y se les da forma elíptica (de almendra), de aproximadamente medio centímetro de grosor.  
Mientras, se prepara el relleno de carne. Se pica la cebolla y se sofríe en una sartén con una cucharada grande de mantequilla derretida. Cuando la cebolla esté dorada se añade la carne picada y se presiona con una cuchara de madera para que no queden trozos grandes. Cuando la carne esté cocida, se sazona con sal y pimienta (yo le añadí un poco de cayena en polvo) y se le añade un poco de perejil picado. Se retira del fuego, se pone en medio de la masa de pizza y los bordes se doblan dos centímetros hacia dentro. Se deja reposar unos minutos, se pintan los bordes con la yema de huevo y se introduce en el horno a 180 º durante 20-25 minutos o hasta que se dore. Cuando se retira del horno se pinta con un poco de mantequilla fosa y se sirve inmediatamente.


BON APPÉTIT