dijous, 30 de desembre del 2010

SUSHI

El sushi és un dels plats més reconeguts de la gastronomia japonesa i el més popular internacionalment. És un plat amb base d'arròs adobat amb vinagre d'arròs, sal i sucre acompanyat d'altres ingredients com el peix cru o el marisc. 
Si el peix i l'arròs es serveixen enrotllats amb una alga nori s'anomena maki. Si es tracta d'una espècie de mandonguilla d'arròs coberta pel peix cru s'anomena nigiri. Fora de Japó el nom de sushi s'utilitza per a designar aquestes dos varietats que són les més habituals però també es fa extensiu al sashimi, que és un plat a base de peix cru sense arròs.  
Per a fer el sushi es poden utilitzar diferents varietats de peix, però els més comuns són el salmó i la tonyina. Per a la recepta que he fet he utilitzat el
salmó per a fer maki i nigiri.
El nigiri és molt fàcil de fer perquè sols s'ha d'agafar un grapat d'arròs, fer-li la forma d'una mandonguilla i posar-li el peix damunt. Així que explicaré el procediment per a fer el maki que és un poc més elaborat.


Preparació de l'arròs

Ingredients:
- 1 kg d'arròs de gra curt
- 1'25l d'aigua
- 125 ml de vinagre per a sushi (vinagre d'arròs amb un poc de sucre i sal)

Amb aquesta quantitat jo vaig fer 60 makis (menuts) i 20 nigiris i encara em va sobrar un plat d'arròs, així que si voleu fer menys quantitat de sushi reduïu l'arròs. 
Es posa l'arròs en un recipient gran i es cobreix amb aigua freda i es remou amb força amb les mans per a eliminar la brutícia i l'excés d'almidó. S'escorre l'aigua térbola i es repeteix el procés tres vegades més. Quan l'aigua ja estiga clara posem l'arròs en un escorredor i es deixa secar mitja hora. 
Es posa l'arròs en una cassola amb l'aigua freda i es tapa i no es torna a obrir fins que el procés de cocció acabe. Es porta a ebullició a foc mig i quan l'aigua bulla es puja el foc i es deixa bollir 3 minuts. Després es reduix el foc a temperatura mitja  i es deixa bollir 5 minuts. Finalment es reduix el foc al minim i es deixa bollir 5 minuts més. Passats els últims 5 minuts s'apaga el foc i es destapa la cassola per a comprovar que ja no queda aigua. Es cobreix l'arròs amb un drap net i es torna a tapar la cassola i es deixa reposar de 5 a 10 minuts per a que s'acabe de coure. 

Per a barrejar l'arròs amb el vinagre es posa l'arròs en un bol de madera gran amb el fons pla, en cas de no tenir un bol amb aquestes característiques es pot utilitzar una safata de qualsevol material menys de metal. 
S'escampa l'arròs utilitzant una cullera de madera i es va afegint el vinagre. Es barreja passant l'arròs d'un costat a l'altre de la safata sense pegar-li voltes. De tant en tant, mentres barregem, ventem l'arròs amb un ventall per a que es refrede. Es tapa el recipient amb paper film o un drap net i es reserva per a preparar el sushi. No hi ha que ficar-ho a la nevera o quedarà dur. L'arròs per a sushi no es pot guardar més d'un dia. 

Per a l'elaboració d'aquest arròs vaig utilizar un arròs de gra redó normal i el vinagre per a sushi el vaig comprar en una tenda de productes xinesos al "Chinatown" de València (al costat de l'estació del Nord).

Preparació del maki

Ingredients (10 rotllos=60 porcions):

- 5 làmines d'alga nori
- 315 gr d'arròs
- pasta de wasabi
- 10 tires de salmó de 6mmx12mmx7'5cm

Es tallen les làmines de nori per la meitat, per a que en queden 10 de uns 10 cm cada una. 
S'esten la làmina de nori damunt d'una estoreta de bambú amb la cara més llisa cap avall. S'agafa l'arròs, amb les mans banyades per a que nos es pegue, i es va posant damunt de l'alga i amb els dits es va presionant fins deixar una capa d'arròs per tota l'alga deixant dos centímetres buits per davant. 
Es presiona amb el dit per la part central fent una rasa per a després posar el farcit i que es quede al seu lloc. 
Dins de la "rasa" es posa una xicoteta quantitat de wasabi que escamparem amb els dits. Amb compte amb el wasabi! És una pasta feta de rave picant així que s'ha de posar molt poca quantitat si no vos picarà molt la llengua. Si voleu podeu no posar-li el wasabi al maki i posar-lo barrejat amb la salsa de soja que utilitzarem després per mullar el maki o simplement no utilitzar-lo si no resistiu el picant. El wasabi l'heu de comprar en tendes xineses i ve prepart en un tub. 
Després es posa el salmó damunt del wasabi. El salmó si el congeleu abans d'utilitzar-lo és millor per evitar bactèries del peix cru.
Amb els dits índex i cor es presiona el salmó i amb els pulgars s'alça l'estoreta i es comença a enrotllar cap avant lentament presionant de tant en tant fins que quede un rotllo ben fet. Si mireu les fotos vos quedarà més clar: 


Una vegada ja està fet el rotllo es talla per la meitat i cadasquna de les meitats es talla en tres trossos fins que s'obtenen 6 porcions de maki. 
Aquest és el resultat final de tot el procés:


El sushi es serveix amb un bol xicotet amb salsa de soja per a mullar les peces. Espere que vos agrade.

BON APPÉTIT


dimarts, 28 de desembre del 2010

PANGA AMB SALSA HOLANDESA

La salsa holandesa és una salsa d'origen francés feta amb mantega fosa, rovells d'ou i llima. Un dels plats més famosos amb aquesta salsa és els ous Benedictine però també és ideal per acompanyar plats de peix i marisc, un poc gratinada. He triat la panga per fer aquesta recepta perquè és un peix molt suau, sense espines, sabrós i que a quasi tots agrada. Però podriem utilitzar qualsevol altre peix per fer-la com el rèmol, el lenguado o el salmó. El més complicat d'aquesta recepta és la salsa holandesa però amb paciència i pràctica voreu com després és molt fàcil.

Els ingredients són: (2 persones)
- 2 filetes de panga
- 200 gr de xampinyons
- 1 ceba tendra
- 1 dent d'all
- oli d'oliva
- sal
Per a la salsa holandesa:
- 3 rovells d'ou
- 250 gr mantega
- una cullerada de vi blanc
- una cullerada de llima
- mitja ceba tendra a la "brunoise" (picada molt menuda)
- sal





Preparació:
Per a la salsa holandesa, es fon la mantega en un casset. Es retira la bromera i es deixa temperar. Després es posen els rovells d'ou en un bol, es baten amb una vareta i es va incorporant a poc a poc la mantega sense deixar de remoure amb la vareta fins que la salsa vaja espessint i esponjant-se. S'afig una mica de sal, la llima i el vi blanc i es continua removent. Quan ja estiga ben espesa s'afig la ceba tendra picada, es barreja i es reserva.  
Aquesta salsa li la vaig veure fer a Eva Arguiñano i la veritat és que esta molt bona amb el toc de la ceba tendra i el vi. Si busqueu per internet hi ha diferents receptes, algunes al bany Maria, però els rovells, la mantega i la llima estan en totes. 


Es talla la ceba tendra i l'all en juliana i  es saltegen en una paella amb un poc d'oli. Es renten els xampinyons, es filetegen i s'incorporen a la paella. S'assaona i es cuina fins que tot estiga blanet i es consumisca l'aigua que solten els xampinyons.
Es torren els filets de panga en una planxa amb una mica d'oli. S'assaona. Es posa la panga en una safata per al forn, es posa damunt els xampinyons i la salsa holandesa al gust. Es gratina (en forn prèviament calent) durant 2-3 minuts. 




Com la salsa holandesa li dona molta consistència al plat es convenient acompanyar-lo d'una amanida verda amb fulls de roure, per exemple. 


BON APPÉTIT


dissabte, 25 de desembre del 2010

SOPA DE POLLASTRE

Bon nadal a tots! No teniu la sensació que després del sopar de nadal i el dinar de hui no faria falta menjar més en els pròxims dies? Per què quan arriben aquestes festes mengem i mengem fins i tot després de que el nostre estòmag haja dit prou? Tanmateix demà tornarem a dinar amb la família i menjarem com si fos l'última vegada, perquè no hi ha major plaer que gaudir d'un bon menjar i compartir-ho amb aquells que estimes... I com encara ens queden prou dies de sopars i dinars copiosos, perquè les festes sols acaben de començar, vos propose una recepta lleugera per poder suportar els excessos del nadal. 
Aquesta la vaig fer ahir per dinar i així poder complir al cent per cent amb el sopar nadalenc. És una recepta pròpia però també he de reconéixer que és molt senzilla i precisament no forma part de l'anomenada "nouvelle cuisine".

Els ingredients són: (2 persones)
- 1 cuixa de pollastre
- 1 carlota
- 1 all porro (sols la part blanca)
- mitja ceba
- mitja tomaca
- mig nap
- mitja xirivia
- 1 creïlla 
- mitja rama d'api
- 4 grapats de "conchitas" (o fideus)
- 1 ou


Preparació:
Es pelen totes les verdures, menys la tomaca i l'api, i es tallen en trossos grans. S'afigen tots els ingredients, les verdures i el pollastre, a una olla mitjana i es cobreix d'aigua (aproximadament 4 gots per a dos persones). S'afig sal i un poc d'oli i es deixa bollir durant 1 hora. Passada l'hora es trauen tots els ingredients i es cola el caldo. Una vegada s'ha colat el caldo es porta a ebullició i s'afigen les "conchitas".


Es couen durant 5 minuts i mentres s'esmicola el pollastre.



Després s'afigen els trossets de pollastre, s'apaga el foc i s'afig l'ou cru i es remou sense parar durant una estona fins que l'ou es cuine i quede escampat per tota la sopa.

Servim en un plat fons i si tenim molta fam podem acompanyar la sopa de pa fregit o com es diu en francés "croûtons".


Aquest és un plat complet, sa i apte per a estòmags delicats. 


BON APPÉTIT

dijous, 23 de desembre del 2010

SATÉ DE POLLASTRE AMB ARRÒS I VERDURES

Aquesta setmana estem de celebració perquè el dimarts 21 de desembre a les 7 del matí va nàixer Mar, filla dels meus amics Ana i Miguel Angel, i a ella li dedique aquesta recepta i moltes més que li dedicaré. 

Si volem portar una dieta saludable sempre ens diuen que hem de menjar molta verdura, poca carn i en tot cas pit de pollastre a  la planxa, que és tan insípid i avorrit...La recepta de hui,  és una manera original de menjar pit de pollastre i verdures i a més és molt sana.

Els ingredients són: (4 persones)
- 500 gr de pit de pollastre
- sal i pebre
- salsa de soja

- 200 gr d'arròs basmati
- mitja ceba
- 2 carlotes
- 1/4 col
- oli i espècies al gust

Preparació:

Es talla el pit de pollastre en tires transverals, llargues i de 2 cm d'ample. Es salpimenten i en un bol gran es barrejen amb salsa de soja al gust (a mi m'agrada que queden fosques perquè quan més salsa després estan més tendres i amb més sabor) i es deixa macerant durant 1 hora. 
Es precalfa el forn a 180º i mentres bollim l'arròs amb aigua i sal. L'arròs basmati necessita uns 12 minuts i després s'escorre i es reserva. Es pelen, piquen i sofrigen les verdures en dos cullerades d'oli. Quan estan tendres es barrejen amb l'arròs i es salpimenta. Es poden afegir les espècies que més t'agraden i un xorret de salsa de soja per donar-li color.
Es reserva l'arròs i comencem a preparar el saté de pollastre. S'inserixen les tires de pollastre en uns "palillos" de madera doblant-les en espiral. Jo pose aproximadament 3 tires per palillo. Els pintxos resultants es disposen en una safata per al forn i s'introduix al forn durant 10 minuts regant  de tant en tant amb el líquid de la maceració.
Es servix el saté (dos pintxos per persona) amb l'arròs saltat. Amb el suc que ha soltat el pollatre amb la soja a la safata del forn i un pinzell de cuina pintem el saté per a que tinga més brillantor i tinga un aspecte més apetitós.



L'arròs es pot fer amb les verdures que vulgues i si en lloc de salsa de soja vols posar-li curry en pols també li dona color i un sabor molt bo. És una recepta que pots fer amb poc de temps, sana i molt sabrosa.

BON APPÉTIT

CUS-CUS MARROQUÍ

Com ja vaig dir en l'última entrada tinc una segona recepta de la setmana passada, però aquesta no és meua. El cuiner de la recepta de hui és el meu amor, Àlex. No sóc cap especialista de la cuina marroquina però el Cus-cus marroquí d'Àlex és el millor que he provat. 


El cus-cus marroquí seria l'equivalent al nostre putxero valencià. És un plat amb base de verdura, i com el putxero, és un menjar social per a menjar amb més gent perquè quant més ingredients poses més bo està el caldo. El diumenge passat va vindre la familia a dinar a casa i  Àlex va aprofitar per a fer-la.
A diferència del putxero el cus-cus l'única carn que porta és corder o també hi ha gent que  posa gallina, així que no té quasi greix i és un plat molt saludable.

Els ingredients són: (4-6 persones)
- 1 ceba gran
- 1 carabassí
- mitja col
- 1 nap
- 1/4 de carabassa
- 1 xirivia
- 1 porro
- 4 carlotes
- 2 tomaques madures
- 4 creïlles
- 1 pot de cigrons
- 600 gr de corder tallat a daus
- 2 pastilles de caldo vegetal
- Orenga, alfàbega, pebre blanc, herbes provençals, peberoig, sal i oli
- 1 paquet de cus-cus (250 gr)


Preparació:

Es sofrig el corder salpimentat. Quan està fet s'afig la ceba i es deixa daurar. Després es posa tota la verdura i peberoig i s'ofega per a que agafe aroma. Quan tot està calent es cobreixen totes les verdures amb aigua. Es sala i es tiren les pastilles de caldo. Es deixa coure durant 1 hora a foc i mig i quan falten 15 minuts s'afigen els cigrons i totes les espècies. Ha de tindre un color fosc i un poc espés. 


Abans de servir es prepara el cus-cus seguint les indicacions del paquet.
Per a servir es posa tota la verdura en una font gran, el cus-cus en una altra i el caldo en una sopera. Per a menjar ens posem un poc de cus-cus al plat amb la verdura que vulguem damunt i ho reguem amb el caldo.
Està bonissim! 


Com ja heu vist la preparació no és molt complicada pero ho heu de preparar amb temps. Quan tingau convidats per a dinar a casa proveu a fer-la i voreu com els sorpreneu.

BON APPÉTIT

dilluns, 20 de desembre del 2010

XULLES DE PORC AMB POMA I SIDRA

Després d'una setmana de silenci, degut a que la setmana passada va ser molt estressant, torne amb dos receptes noves perquè tot i que vaig estar molt ocupada vaig traure temps per cuinar.
La recepta en la que vaig a començar es diu "Pork chops with apples and cider", encara que com podeu veure al títol són xulles de porc. Aquesta recepta l'he treta del primer llibre de cuina que hem va regalar Àlex que es diu "Home food". És un llibre de receptes senzilles i molt interessants que em va regalar quan viviem a Brighton. 


La recepta la vaig fer el dimecres, que des de fa un parell de mesos és el dia en el que quede amb Maria i Ana per dinar. Cada setmana fa una el dinar i aquesta setmana vaig decidir fer aquesta recepta que és molt fàcil de fer i està molt bona.

Els ingredients són: ( per a 4 persones)
- 2 cebes
- 2 pomes Golden
- 2 culleradetes de sucre
- 2 culleradetes de mantega
- 4 xulles de porc grosses
- 80 ml de sidra
- 80 ml de nata per cuinar
- 1 cullerada d'oli



Preparació:
Es tallen les cebes "en juliana" i es sofrig amb l'oli en una paella ampla. Quan la ceba estiga un poc daurada  es retira a un plat. Després es pelen les pomes, es tallen per la meitat, es lleva el cor i es tallen a làmines d'un o dos centímetres. Es cuinen en la paella on abans s'han cuinat les cebes, pegant-li voltes amb molt de compte per a que no es defacen. Passats 2 minuts s'afegix el sucre i la mantega i es remou tot fins que la poma es caramel·litze i es retira de la paella. Aquesta mateixa paella s'utilitzarà per a cuinar les xulles però primer s'han d'assaonar amb sal i pebre. Es cuinen les xulles d'ambdos costats durant uns minuts, fins que estiguen fetes. Després s'afig per damunt la ceba i la poma i la sidra. Quan l'alcohol s'haja evaporat un poc, s'afig la nata, es remou tot, es deixa que es coga dos minuts i es retira del foc.

Jo vaig servir aquest plat amb unes creïlles menudes al vapor, però també es pot servir amb puré de creïlles, o creïlles al forn i una amanida verda.


Després de la carn vaig decidir fer una fondue de xocolate amb algunes fruites de temporada com la taronja, la pinya o el plàtan. Ací teniu a Ana i Maria posant-se les botes amb el xocolate...



Com vos he dit al principi tinc dos receptes noves, demà penjaré la segona...

BON ÁPPETIT

diumenge, 12 de desembre del 2010

RISOTTO DE BOLETS

Després de que la setmana passada viatjàrem per terres angleses amb la recepta del pastís de plàtan, la recepta de hui ens portarà a la "Bella Italia". La cuina italiana és una de les més riques i que més ha influit en la resta de cuines del món. La pizza i la pasta estan molt arrelades en la nostra gastronomia, almenys en ma casa no hi ha setmana que no ens mengem uns d'aquests plats. Tanmateix la recepta de hui no és un plat de pasta (ja ho deixarem per una altra ocasió), sino un altre que té el seu origen al nord d'Italia, el risotto. El risotto és un plat amb base d'arròs, vi blanc, caldo i formatge parmesà al que es pot afegir qualsevol ingredient (verdures, peix...) durant la seua cocció.
El risotto que he fet hui per dinar és un risotto de bolets. Ara que és l´època dels "esclatasangs" seria interessant que provàreu a fer aquesta recepta amb ells, jo la vaig fer i està boníssima. També la podeu fer amb qualsevol bolet però com que volia fer una recepta assequible per tothom i els "esclatasangs" estan molt cars... l'he feta amb xampinyons. 

Els ingredients per a dos persones són: 
 - 200 grams de bolets 
- 150 grams d'arròs
- 1/3 got de vi blanc
- mitja ceba gran o una menuda
- mitja pastilla de caldo de pollastre
- 1 dent d'all
- 2 cullerades grans de mantega 
- 50 grams de formatge parmesà 
- jolivert i sal

El primer que s'ha de fer és netejar els xampinyons i tallar-los a làmines molt fines





Després s'ha de disoldre la pastilla de caldo en 375 ml d'aigua calenta. Quan ja tenim tots els ingredients preparats tallem la ceba a la brunoise (a trocets molt xicotets) i la sofregim amb la mantega.


Com podeu veure en la foto és recomanable que per fer aquesta recepta utilitzeu una cassola de fang de les que s'usen per fer l'arròs al forn, si no en teniu intenteu que siga una cassola ampla i no molt alta. 
Passats uns minuts, s'afegeix l'arròs i es deixa coure uns dos minuts. Després s'afegeix el vi i quan s'haja reduït a la meitat s'afegeixen els xampinyons i el caldo. 


Es deixa coure 20 minuts removent de tant en tant fins que l'arròs absorbisca el caldo. Mentres, es ratlla el parmesà i es barretja amb la dent d'all picada i el joilivert picat. Passats 15 minuts es rectifica de sal i s'afegeix el formatge amb l'all i el jolivert i es remou fins que quede una textura cremosa.

 Després de 5 minuts s'apaga el foc i es serveix immediatament. Aquest es el resultat: 



Ti piaci la ricetta? 
BON APPÉTIT


dimarts, 7 de desembre del 2010

BANOFFEE PIE

Després de pegar-li moltes voltes a quina seria la millor recepta per començar aquest blog he decidit fer un xicotet homenatge a la cuina anglesa que, tot i que és menyspreada en moltes ocasions, considere que té plats dignes d'admiració com és el cas del que he triat per estrenar el blog.
És unes postres anomenat "Banoffee pie", que rep este nom per que és un pastís fet amb banana i caramel toffee. 
Ja portava unes setmanes amb la recepta per la taula i el dissabte em vaig decidir a fer-la, ja que tenia un sopar en casa d'uns amics.(Ací els teniu) 





Per la cara de contents que fan jo crec que els va agradar! És un pastís molt fàcil de fer i si t'agrada el plàtan està boníssim. 

Els ingredients són:
- 400 gr de llet condensada (1 pot mitjà)
- 1 paquet de galletes digestive
- 75 gr de mantega
- 6 ó 7 plàtans
- 250gr de nata per a montar
- 1 tableta de xocolate negre
- 6 fulles de gelatina


Abans de tot, has de coure el pot de llet condensada , sense obrir, cobert completament d'aigua durant dos hores. Passades les dos hores es reserva i es deixa refredar. La meua sorpresa va ser descobrir que a partir d'aquest procés s'extrau el toffee, així que si al obrir veieu que la llet s'ha tornat de color marró, tranquils, no s'ha cremat, és el caramel. 
Bé, després s'han de triturar les galletes i mesclar amb la mantega derretida. Amb aquesta massa es forra la base del motle on es farà el pastís. El motle es reserva i mentres es pelen els plàtans, es tallen a làmines i es cobreix la base del pastís amb el plàtan, però només una capa. 
En un bol amb aigua freda, mullem la gelatina per a que es faça blaneta, deprés calfem un poc d'aigua i afegim la gelatina i remenem fins que es desfaça del tot. 
En el got de la trituradora posem els plàtans restants, que en seran quatre o cinc, el toffee i l'aigua amb la gelatina. Es tritura tot i es posa damunt del motle. Després s'ha de cobrir amb paper film i guardar a la nevera durant almenys dos hores. 
Per últim, abans de servir (o una hora o dos abans, si vas a algun lloc), es monta la nata, es posa damunt del pastís i finalment es ratlla el xocolate negre per damunt per a decorar. 

El resultat és aquest:




Espere que vos haja agradat la primera recepta i que la feu a casa

BON APPÉTIT


Hui comença tot...

"There is no love more sincere than the love of food" (Bernard Shaw)

I amb aquesta frase de l'escriptor irlandés, amb la que no podria estar més d'acord, comence hui aquest blog dedicat a la cuina, el meu segon amor...