divendres, 31 de gener de 2014

SCOTCH BROTH



Hui, últim dia del mes de gener, ací teniu la British recipe of the month. Aquest mes és el torn del Scotch Broth.  



El Scotch Broth és una espècie de sopa d’origen escocés, que hui en dia és considerat un dels millors “stomach warmers” (calfadors d’estomac) per a l’hivern a tot el Regne Unit.

Els ingredients més importants d’aquest plat són: l'ordi perlat (jo el vaig trobar en una tenda de productes asiàtics), el corder, la carlota, el napicol i l’all porro. Cada cuiner posa la quantitat que vol d’aquestos ingredients, de fet, si pegueu una volta per la blogesfera voreu que cada recepta és diferent. Jo he fet una adaptació de la recepta de Delia’s Smith Complete cookery book.






Per a fer un bon Scoth broth s’ha de fer amb temps i, a més, caldria que es fera un dia abans de servir, per a que el greix puge a la superfície (i es puga eliminar) i que el caldo agafe bè tots el sabors. És per la quantitat de temps que s’ha de dedicar a l’elaboració d’aquest plat que es poden trobar molts sobres i plats precuinats d’aquesta sopa en els supermercats britànics.

Tanmateix, és un plat molt fácil de fer i com es pot deixar preparar la nit d’abans no hi ha excusa per poder gaudir d’un plat calent i cassolà en aquestos dies tant freds.

Ingredients:

-          500 gr de coll de corder, tallat a trossos
-          50 gr de l'ordi perlat
-          1 carlota
-          ½ napicol
-          1 all porro
-          ½ ceba
-          ¼ de col
-          Sal

Preparació:

Es una olla es posa el corder, es cobreix amb 1 litre i mig d’aigua freda i es posa a foc fort. Quan comence a bullir, es baixa el foc i s’afig l'ordi s’assaona amb sal. Es tapa la cassola i es deixa bullir a foc baix durant 1 hora.
Es pela la carlota, la napicol i la ceba i es tallen a trossets de ½ cm. Es pica l’all porro i es talla la col a tiretes. Quan haja passat l’hora, s’aboquen les verdures a la cassola, es tapa i es deixa bullir a foc baix 45 minuts més. 
Passat aquest temps, es trau la carn i es deixa refredar en un plat. Quan la carn es puga manipular, s’esmicola i s’incorpora una altra vegada a la cassola. Es deixa refredar fins el dia següent. A l’endemà es lleva el greix que haurà quedat en la superfície i es torna a bullir per a calfar el guis, s’assaona al gust i es serveix calent. 



BON APPÉTIT

                                                                               ***
Hoy, último día del mes de enero, aquí tenéis la British recipe of the month. Este mes, és el turno del Scotch broth. 

 

El Scotch Broth es una especie de sopa de origen escocés, que hoy en día está considerado como uno de los mejores "Stomach warmers" (calentadores de estómago) para el invierno en todo el Reino Unido .

Los ingredientes más importantes de este plato son: la cebada perlada (yo la encontré en una tienda de productos asiáticos), el cordero, la zanahoria , el colinabo y el puerro. Cada cocinero pone la cantidad que quiere de estos ingredientes, de hecho, si dais una vuelta por la Blogesfera comprobaréis que cada receta es diferente. Yo he hecho una adaptación de la receta de “Delia’s Smith Complete cookery book”.


Para hacer un buen Scoth broth se debe hacer con tiempo y, además, debería hacerse un día antes de servir, para que la grasa suba a la superficie (y se pueda eliminar) y que el caldo coja bien todos sabores. Es por la cantidad de tiempo que debe dedicarse a la elaboración de este plato que se pueden encontrar muchos sobres y platos precocinados de esta sopa en los supermercados británicos.

Sin embargo, es un plato muy fácil de hacer y como se puede dejar preparado la noche anterior no hay excusa para poder disfrutar de un plato caliente y casero en estos días tan fríos .

Ingredientes:

- 500 gr de cuello de cordero, cortado en trozos
- 50 gr de cebada perlada,
- 1 zanahoria
- ½ colinabo
- 1 puerro
- ½ cebolla
- ¼ de col
- Sal

Preparación:

Es una olla se pone el cordero, se cubre con 1 litro y medio de agua fría y se pone a fuego fuerte. Cuando empiece a hervir, se baja el fuego y se añade la cebada y se sazona con sal. Se tapa la cazuela y se deja hervir a fuego lento durante 1 hora.
Se pela la zanahoria, el colinabo y la cebolla y se cortan a trocitos de ½ cm. Se pica el  puerro y se corta la col a tiritas. Cuando haya pasado la hora, se añaden las verduras a la olla, se tapa y se deja hervir a fuego lento 45 minutos más.  
Pasado este tiempo, se saca la carne y se deja enfriar en un plato. Cuando la carne se pueda manipular, se desmenuza y se incorpora otra vez a la cazuela. Se deja enfriar hasta el día siguiente. Al día siguiente se quita la grasa que habrá quedado en la superficie y se vuelve a hervir para calentar el guiso, se sazona  al gusto y se sirve caliente.

 

BON APPÉTIT

                                                                          ***
Today is the last day of January, and as every month, here it's British recipe of the month. This month is time some Scotch broth.  


The Scotch Broth is a kind of soup with Scottish origins, which today is considered one of the best winter "Stomach warmers "  throughout the UK.

The main ingredients of this dish are: pearl barley (I found it in an Asian supermarket), lamb, carrot, swede and leeks . Every cook uses a different amount of ingredients;  if you have a look around the blogosphere you will see that each recipe is different. I've made an adaptation of "Delia Smith's Complete cookery book" recipe.

To prepare a good Scotch broth you need time, in fact, it should be made a day in advance, so that the fat can be lifted off the surface easily and the broth gets all the flavors. In British supermarkets there’s a big range of Scotch broth instant soups.
 
However, it’s an easy-to-cook dish and, as it can be prepared in advance, there’s no excuse not to enjoy a homemade hot meal for these cold days.

Ingredients:

- 500 gr neck of lamb, cut into chunks
- 50 g of pearl barley,
- 1 carrot
- ½ turnip
- 1 leek
- ½ onion
- ¼ cabbage
- Salt

Preparation:
Place the meat in a deep saucepan together with 1’5 litres cold water. Bring to boil and add the barley and season. Put a lid on the pan and simmer for about 1 hour.
Meanwhile, peel the carrot, turnip and onion and cut into ½ cm dice. Cut the leek into small pieces and slice the cabbage thinly. When the broth has been working for 1 hour, add the vegetables. Bring to boil again, cover with a lid and simmer 45 minutes. Then remove from the heat.
Take out the meat and place it on a plate. Now separate the flesh from the bones and return the meat to the pan. Leave until the soup is cold and the fat has solidified on top. Scrape off the fat, reheat the broth, season to taste and serve hot.


BON APPÉTIT

dimarts, 28 de gener de 2014

BANANA & CHOCOLATE MUESLI MUFFINS

El que més m'agrada del cap de setmana és poder oblidar-me del tan molest despertador, despertar-me sense horaris i poder gaudir d'una desdejuni complet amb la millor companyia. Durant la setmana sempre vaig amb presses i sols em dóna temps a prendre uns cereals o un te i una fruita. Tanmateix, el cap de setmana no es mira el rellotge i ens agrada parar bè la taula. Normalment, preparem unes torrades amb pernil i formatge, te, café i suc de taronja... encara que sempre cau alguna coseta dolça!



El cap de setmana passat van rebre la visita d'uns amics a casa i vaig improvisar aquestes magdalenes amb el muesli de tots els dies. Si en lloc de muesli teniu avena o un altre tipus de cereals segur que també queden fantàstiques. Són una opció molt saludable i deliciosa per al desdejuni i els més golosos sempre les poden acompanyar amb crema de cacau.

Ingredients: (12-16 muffins)
- 2 bananes
- 2 ous
- 1 tassa de sucre moreno
- 1/2 tassa de oli de girasol
- 2 tasses de farina, tamissada
- 1 tassa de muesli de xocolata
- 1 culleradeta de llevat

Preparació:
Es trituren les bananes amb l'ajuda d'una forqueta o un passapuré. Es barreja la pasta de banana amb els ous, el sucre moreno i l'oli de girasol amb una batedora de varetes. Quan els ingredients estiguen ben integrats i els ous hagen duplicat el seu volum, s'incorpora la farina amb el llevat i es barreja. Finalment, s'aboca el muesli i es barreja amb una cullera. En un motle per a  12 magdalenes, es posen les càpsules de paper i es posen dos cullerades grans de la massa (fins omplir 3/4 de la càpsula). S'introdueix al forn durant 20 minuts, es trau i es deixa refredar sobre una reixeta.



BON APPÉTIT

                                                                          ***

Lo que más me gusta del fin de semana es poder olvidarme del tan molesto despertador, despertar sin horarios y poder disfrutar de una desayuno completo con la mejor compañía. Entre semana siempre voy con prisas y sólo me da tiempo a tomar unos cereales o un té y una fruta. Sin embargo, el fin de semana no se mira el reloj y nos gusta llenar la mesa. Normalmente, preparamos unas tostadas con jamón y queso, té, café y zumo de naranja ... aunque siempre cae alguna cosa dulce!


El fin de semana pasado recibimos la visita de unos amigos en casa y improvisé estas magdalenas con el muesli de todos los días. Si en lugar de muesli tenéis avena u otro tipo de cereales seguro que también quedan fantásticas. Son una opción muy saludable y deliciosa para el desayuno y los más golosos siempre pueden acompañarlas con crema de cacao .
Ingredientes : ( 12-16 muffins )- 2 bananas- 2 huevos- 1 taza de azúcar moreno- 1/2 taza de aceite de girasol- 2 tazas de harina , tamizada- 1 taza de muesli de chocolate- 1 cucharadita de levadura
Preparación :
 

Se trituran las bananas con la ayuda de un tenedor o un pasapurés . Se mezcla la pasta de banana con los huevos , el azúcar moreno y el aceite de girasol con una batidora de varillas . Cuando los ingredientes estén bien integrados y los huevos hayan duplicado su volumen , se incorpora la harina con la levadura y se mezcla.  Finalmente , se vierte el muesli y se mezcla con una cuchara . En un molde para 12 magdalenas , se ponen las cápsulas de papel y se ponen dos cucharadas grandes de la masa ( hasta llenar 3/4 de la cápsula ) . Se introduce en el horno durante 20 minutos , se saca y se deja enfriar sobre una rejilla .



BON APPÉTIT

dimecres, 22 de gener de 2014

EIERPANNENKOEKEN A AMSTERDAM



Ja sé que és un poc tard per dir-ho però… Bon any! Hui 22 de gener comença un nou any per a Bon appétit.

I si es preguntaveu on he estat des del 27 de desembre… doncs a Amsterdam! Àlex i jo vam anar a passar uns dies abans d’acabar les vacances. Amsterdam és una ciutat fantàstica i, tot i que el clima no acompanya massa per a fer turisme, vam gaudir moltíssim de la ciutat. 

 Prinsengracht, un dels canals d'Amsterdam


El primer dia vam arribar un poc tard i només ens va donar temps a deixar les maletes a l’apartament que haviem llogat i eixir a sopar. El nostre apartament estava al barri de Jordaan, per a mi el barri més bonic de la ciutat, molt cèntric però sense l’aglomeració turística del Barri Roig i el centre medieval. El barri de Jordaan té una gran varietat de bars i restaurants molt recomanables, dels que destacaria el Winkel, on es pot desdejunar com un rei a un preu baix, i el Burger Patio, un restaurant molt acollidor amb plats originals i ingredients de temporada, que de hamburgueseria només té el nom. També he de dir que en aquest barri hi ha molts bruin cafés, pubs on prendre una cervesa en un ambient molt holandés i agradable. 

Restaurant molt recomanable


Al dia següent ens vam decidir per recórrer la ciutat a peu. Començant pel barri de Jordan, passant per la plaça Dam, i el Barri Roig. La veritat és que aquest barri no té massa encant però és curiós vore com, a plena llum del dia, conviuen els aparadors de prostitutes, els sex shops i els coffee shops amb total normalitat.

La Comdomerie (Barri roig)


Després vam fer una ullada al mercat-rastre de Waterlooplein i descansàrem a la plaça Rembrandt. Prop de la plaça es troba el Van Dobben, un xicotet local, abarrotat d’holandesos, on fer una ràpida parada per menjar uns entrepans senzills però deliciosos. Després d’agafar forces al Van Dobben, fugint de la pluja, ens vam refugiar al Rijksmuseum, on vam passar tota la vesprada envoltats d'art. 

Bar Van Dobben


El tercer dia teniem pensat visitar la Casa d’Anna Frank, però les cues eren tan llargues que ens decidírem pel pla B, el Museu Van Gogh. Després del museu vam anar al barri de Pijp on es troba el Albert Cuyp Markt, un mercat molt eclèctic on es pot trobar tant fruita, formatges, peix i gofres, com penis de xocolate i roba extravagant. Allí vam provar el haring, un areng que es menja cru amb ceba picada i cogombres en vinagre, i és molt apreciat pels holandesos. 

Albert Cuyp Market


Per la nit, era Cap d’any, i a Amsterdam hi ha dues coses típiques d’aquesta nit, els focs artificials i els Oliebollen. Els Oliebollen son uns panellets redons que són una barreja entre bunyol de vent i donut que poden portar panses i fruits secs i van empolvorats de sucre glas. El dia de cap d’any totes les pastisseries venen aquest dolç i la ciutat entra en un esclafit de focs artificials que no paren en tota la nit.

Oliebollen


El dia d’any nou vam llogar una bici i vam recórrer tota la ciutat. Amsterdam és la ciutat de les bicis. Tothom munta en bici, fins i tot hi ha més bicis que cotxes pels carrers.
La ciutat estava dormida després d’una nit de festa, al carrer sols hi havien turistes, botelles buides de champagne i carcasses de coets, i nosaltres vam gaudir del nostre últim dia a Amsterdam. 

Àlex i jo en cap d'any


Aquest viatge m’ha servit per conéixer una ciutat fantàstica però també una cuina que desconeixia. I, tot i que vam provar diferents plats de la gastronomia amsterdamesa i m’he portat un llibre de receptes holandeses, m’he decidit per compartir amb vosaltres una recepta molt senzilla però molt present als bars de la ciutat, les pannenkoeken. 

Eierpannenkoeken


Les pannekoeken són la versió holandesa de les pancakes o crepes que es poden trobar a altres països. Tanmateix, cadascú les prepara a la seua manera i el més curiós d’aquestes és que es consideren un plat principal i no unes postres o desdejuni com la resta.

Aquesta recepta es difèrencia de les Ouderwetse pannenkoeken (Old-fashioned pancakes) que aquestes en lloc de portar llevat porten més ous per fer d’agent elevador, per això s’anomenen Eierpannenkoeken (Egg pancakes). Si a aquesta recepta se li afig més llet i s’introduix al forn es pot servir com a postres, acompanyat de sucre, mermelada o gelat i s’anomenen flensjes.


Ingredients: (12 pannenkoeken)
-          200 gr de farina de blat
-          2 ous
-          1 rovell d’ou
-          ½ culleradeta de sal
-          375 ml de llet
-          1 cullerada de mantega

Preparació:

Es tamissa la farina i es posa en un bol amb la sal, els dos ous i el rovell. Es barreja i s’afig la llet poc a poc, removent amb una batedora manual fins que quede una crema lleugera. Es reserva la massa en la nevera i es deixa reposar 30 minuts. Es calfa una paella, es fon la mantega i s’afig massa fins que cobrisca la paella. Es deixa uns minuts per cada costat i es repeteix el procés fins que s’acabe la massa.

Nosaltres ens les vam menjar amb un poc de formatge gouda, pernil dolç i rúcola i una dolça amb crema de xocolata. Acompanyades d’un suc de pomelo i un té és un desdejuni espectacular!


BON APPÉTIT

                                                                      ***

Ya sé que es un poco tarde para decirlo pero ... ¡Feliz año nuevo! Hoy 22 de enero comienza un nuevo año para Bon appétit.

Y si os preguntabais donde he estado desde el 27 de diciembre ... ¡pues en Amsterdam! Alex y yo fuimos a pasar unos días antes de terminar las vacaciones. Amsterdam es una ciudad y, aunque el clima no nos acompañó demasiado para hacer turismo, disfrutamos muchísimo de la ciudad. 

 Prinsengracht, uno de los canales de Amsterdam


El primer día llegamos un poco tarde y sólo nos dio tiempo a dejar las maletas en el apartamento que habíamos alquilado y salir a cenar. Nuestro apartamento estaba en el barrio de Jordaan, para mí el barrio más bonito de la ciudad, muy céntrico pero sin la aglomeración turística del Barrio Rojo y el centro medieval. El barrio de Jordaan tiene una gran variedad de bares y restaurantes muy recomendables, de los cuales destacaría el Winkel, donde se puede desayunar como un rey a buen precio, y el Burger Patio, un restaurante muy acogedor con platos originales e ingredientes de temporada, que de hamburguesería sólo tiene el nombre. También he de decir que en este barrio hay muchos Bruin cafés , pubs donde tomar una cerveza en un ambiente muy holandés y agradable. 

Restaurante muy recomendable


Al día siguiente nos decidimos por recorrer la ciudad a pie. Empezando por el barrio de Jordan, pasando por la plaza Dam, y el Barrio Rojo. La verdad es que este barrio no tiene demasiado encanto pero es curioso ver cómo, a plena luz del día, conviven los escaparates de prostitutas, los sex shops y los coffee shops con total normalidad.

La Comdomerie (Barrio rojo)


Después echamos un vistazo al mercado-rastro de Waterlooplein y descansamos en la plaza Rembrandt. Cerca de la plaza se encuentra el Van Dobben, un pequeño local, abarrotado de holandeses, donde hacer una rápida parada para comer unos bocadillos sencillos pero deliciosos. Después de coger fuerzas en Van Dobben, huyendo de la lluvia, nos refugiamos en el Rijksmuseum, donde pasamos toda la tarde rodeados de arte. 

Bar Van Dobben


El tercer día teníamos pensado visitar la Casa de Ana Frank, pero las colas eran tan largas que nos decidimos por el plan B, el Museo Van Gogh. Después del museo fuimos al barrio de Pijp donde se encuentra el Albert Cuyp Markt, un mercado muy ecléctico donde se puede encontrar tanto fruta, quesos,pescado y gofres, como penes de chocolate y ropa extravagante. Allí probamos el haring, un arenque que se come crudo con cebolla picada y pepinillos en vinagre, y es muy apreciado por los holandeses. 

Albert Cuyp Market


Por la noche, era nochevieja, y en Amsterdam hay dos cosas típicas esa noche, los fuegos artificiales y los Oliebollen. Los Oliebollen son unos bollos redondos que son una mezcla entre buñuelo de viento y donut que pueden llevar pasas y frutos secos y  se sirven espolvoreados de azúcar glas. El día de fin de año todas las pastelerías venden este dulce y la ciudad entra en un estallido de fuegos artificiales que no paran en toda la noche.

Oliebollen


El día de año nuevo alquilamos una bici y recorrimos toda la ciudad. Amsterdam es la ciudad de las bicis. Todos montan en bici, incluso hay más bicis que coches por las calles.
La ciudad estaba dormida después de una noche de fiesta, en la calle sólo había turistas, botellas vacías de champán y carcasas de cohetes, y nosotros disfrutamos de nuestro último día en Amsterdam. 

Alex y yo en fin de año


Este viaje me ha servido para conocer una ciudad fantástica pero también una cocina que desconocía. Y, aunque probamos diferentes platos de la gastronomía amsterdamesa y me he llevado un libro de recetas holandesas, me he decidido por compartir con vosotros una receta muy sencilla pero muy presente en los bares de la ciudad, las pannenkoeken. 

Eierpannenkoeken


Las pannekoeken son la versión holandesa de las pancakes o crepes que se pueden encontrar en otros países. Sin embargo, cada uno las prepara a su manera y lo más curioso de estas es que se consideran un plato principal y no un postre o desayuno como el resto.

Esta receta se diferencia de las Ouderwetse pannenkoeken (Old-Fashioned panqueques) que estas en lugar de llevar levadura llevan más huevos para hacer de agente elevador, por eso se llaman Eierpannenkoeken (Egg panqueques). Si a esta receta se le añade más leche y se introduce en el horno se puede servir como postre, acompañado de azúcar, mermelada o helado y se denominan flensjes .


Ingredientes: (12 pannenkoeken)
-          200 gr de harina de trigo
-          2 huevos
-          1 yema de huevo
-          ½ cucharadita de sal
-          375 ml de leche
-          1 cucharada de mantequilla

Preparación:

Se tamiza la harina y se pone en un bol con la sal, los dos huevos y la yema. Se mezcla y se añade la leche poco a poco, removiendo con una batidora manual hasta que quede una crema ligera. Se reserva la masa en la nevera y se deja reposar 30 minutos. Se calienta una sartén, se derrite la mantequilla y se añade masa hasta que cubra la sartén. Se deja unos minutos por cada lado y se repite el proceso hasta que se acabe la masa.

Nosotros nos las comimos con un poco de queso gouda, jamón y rúcula y una dulce con crema de chocolate. Acompañadas de un zumo de pomelo y uno te es un desayuno espectacular!


BON APPÉTIT